Pochoutkový rok20. května  2018 v 10:04  

Kančí hřbět na smetaně jako od babičky. Recept prozradila Veronika Bačkovská

Kančí hřbet na smetaně od Veroniky Bačkovské - Foto: Martin Čuřík

Kančí hřbet na smetaně od Veroniky BačkovskéFoto: Martin Čuřík

Veronika Bačkovská z Hradce Králové vyrostla v hájence, se zvěřinou se proto setkávala od dětství. V soutěži Pochoutkový rok uvařila kančí hřbet na smetaně podle receptu, který zná od své babičky. Na samotné natáčení se jako věrná posluchačka rozhlasu vyloženě těšila.

Kančí hřbet na smetaně 

1 kg kančího hřbetu
3 mrkve
2 plátky celeru
2 menší kořenové petržele
2 cibule
50 g slaniny
1 lžíce sádla
8 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 lžíce octa
100 ml červeného vína
špetka sušeného tymiánu
1 lžička soli
1 kelímek smetany ke šlehání 

Postup: 

Vodu nalijeme do hrnce a přidáme ocet a červené víno. Do pytlíčku zavážeme koření (černý pepř, nové koření a bobkový list) a vhodíme ho do hrnce s tekutinou. Sváříme asi 5 minut, aby koření pustilo vůni. Tím vznikne tzv. mořidlo. 

Maso nakrájíme na větší, asi 200 g kousky a dáme do vychladlého mořidla spolu s na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou. Necháme odležet v lednici 24 hodin. Starší maso je třeba nechat mořit i 3 dny. 

Po odležení maso vyndáme, zeleninu přecedíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme opéct do kastrolu na lžíci sádla, přidáme naloženou zeleninu. Po orestování zeleninu shrneme v kastrole na stranu a orestujeme i kousky masa po obou stranách. 

Vše zalijeme vylouhovaným nálevem, přidáme pytlíček s kořením a nově ještě špetku tymiánu. Směs dusíme pod pokličkou cca 2,5 hodiny. 

Maso a pytlík s kořením poté vyndáme, zeleninu se šťávou rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a podáváme s domácím houskovým knedlíkem. 

Veronika Bačkovská 

Přivítala nás s čerstvě upečenými louhovanými preclíky se solí, které se rozhodla připravit, když o nich slyšela mluvit porotce Pavla Pospíšila. Pracovala s louhem, ale v jejím případě to nebylo riskantní, protože je povoláním chemička. Dostali jsme i domácí polévku, kuře s fazolkami a šťouchanými bramborami a jako dezert koláč s borůvkami. Paní Bačkovská je věrnou posluchačkou Českého rozhlasu a na návštěvu z rádia se moc těšila. Příjemné odpoledne to bylo i pro tým Pochoutkového roku. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas