Kecanda - aneb povidla z černého bezu

Kecanda je starý český název pro povidla vařená z plodů černého bezu. Z tohoto polostromu se dá připravit spousta dalších lahůdek.

Bezinkové květy, které už brzy vyraší zkuste naložit do octa, medu a cukru a udělejte si ochucená a léčivá sladidla a sirupy. Plody známe jako "bezinky". Poslouží k výrobě tmavorudého bezinkového vín. V lidové kuchyni se z bezinek vařil i kompot zvaný "hural". Naši předci si bezu vážili, také říkali: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."

Víte, jak se lidově říká květům bezu?

a)
Kosmatice - SMS ve tvaru POCHOUTKY A

b)
Pamprdlice - SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.

Vítěz získá balíček koření od Kotanyi v hodnotě 500 korun společně s nůžkami na bylinky a lasagnerku od společnosti Zepter.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 31. května 2016!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.