Klatovský báč není klatovský a nemusí to být nutně ani báč

Když navštívíte jihozápadní Čechy, všude tam znají báč. Nesmíte se ovšem vyptávat na báč, ale na bramborovou buchtu, pak se domluvíte na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Chodsku, na Šumavě a dokonce i v sousedním Bavorsku. Tedy pokud umíte německy.

I když zůstáváme v domácím prostředí, naučíme se nová slovíčka: báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč, toč - tohle všechno jsou lidové názvy pro bramborovou buchtu. Může se ale stát, že pod některým pojmenováním se místně skrývá jiné jídlo, v lidovém prostředí žádná přesná pravidla neexistují.

Historie bramborové buchty

Je dost dobře možné, že historie bramborové buchty sahá až do 17. nebo 18. století, kdy se u nás brambory zabydlely. Recepty se tehdy předávaly ústně, v té době také mnoho lidí neumělo číst a psát, kuchařky v písemné formě se mezi lidmi běžně nevedly. Písemný doklad vám tedy nabídnout nemůžeme.

Rozličnost receptů

Nakrájený báč - bramborová buchta

Původně ústní podání, rozdílné dovednosti a zkušenosti hospodyněk, přizpůsobení osobním chutím strávníků – to jsou důvody velkého množství odlišných receptů na báč, které v současné době nacházíme v rodinných kuchařkách. Při přípravě tohoto jídla se dnes používají brambory vařené, syrové i kombinace obojího, mouka hladká, polohrubá i hrubá nebo kombinovaná. Buchta může být kynutá, litá, s uzeným masem či bez, někdo přidává škvarky.

Báč rozšířený nerozšířený

Snad v každé rodině na jihozápadě Čech by pro vás recept na bramborovou buchtu při troše snahy dohledali. S jejím pečením už to ale není taková sláva, snad je to tím, že báč je zpravidla kynutý a tudíž náročnější na přípravu a čas. Pokud budete chtít ochutnat, s jistotou se obraťte na nejstarší generaci. Případně si báč udělejte sami podle některého z receptů, které Soňa Vaicenbacherová přivezla z Klatov.

Báč (verze první):

1/2 l mléka
kostka droždí
3 vejce
více než 1/2 skleničky od hořčice oleje (1/2 šálku)
3 velké vařené nastrouhané brambory (mohou být i čerstvě vařené, teplé)
česnek, majoránka, sůl, může být pepř

Postup:

Polohrubé mouky dáme tolik, aby těsto bylo tužší než na lívance, ale řidší než na buchty. Do těsta postupně zamícháme všechny suroviny a pak ho pořádně propracujeme vařečkou. Necháme alespoň hodinku kynout v teple, potom důkladně promícháme, dáme na plech (nelijeme, ale roztíráme) a necháme ještě 15 až 20 min. dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180 stupních dozlatova, mezi pečením 2krát pomažeme rozpuštěným máslem.

Báč (druhá verze):

4 až 5 větších syrových brambor
cca 1/2 l horkého mléka
1 vejce
1 lžička cukru do kvásku
7 stroužků česneku
1 kostka droždí (cca 5 dkg)
majoránka, sůl, pepř, hrubá mouka

Postup:

Brambory nastrouháme a přelijeme mlékem (aby zůstaly světlé), přidáme kvásek, vejce, mouku a další suroviny. Zaděláme těsto (hustší než lívancové) a necháme asi 1 hodinu kynout. Pak nalijeme na vymazaný pekáč a zprudka pečeme cca 1/2 hod.

Báč (třetí verze):

1 kg polohrubé mouky
1 l mléka
2 balíčky kvasnic
1 vejce
2 vařené brambory
1 brambor syrový
česnek, sůl, majoránka
můžeme přidat trochu škvarků

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v řidší těsto, které nalijeme na plech a pečeme zhruba 1/2 hodiny při 180 stupních dozlatova. Těsta je na dva plechy. Při pečení potíráme sádlem.