Pochoutkový rok23. července  2017 v 10:04  

Kofolu vyvinuli farmaceuti jako náhražku americké coly. Recept zůstává tajný

Kofola připravená na cestu za zákazníkem - Foto: Naďa Čvančarová

Kofola připravená na cestu za zákazníkemFoto: Naďa Čvančarová

Receptura na evergreen mezi tuzemskými nealkoholickými nápoji se zrodila v roce 1959. Magickou formuli pro sirup, který dostal název Kofo a měl být domácí alternativou ke kapitalistickým kolovým nápojům, vyvinul tým docenta Zdeňka Blažka z Výzkumného ústavu léčivých rostlin v Praze. Na tajné receptuře pracovali odborníci dva roky.

Příjemně sladkokyselý, voňavý a svěží nápoj si v 60. letech u nás lidé zamilovali. Spotřeba rostla tak, že v jednu dobu dokonce v Československu došly byliny a výrobce pro ně musel jezdit do zahraničí. Na špici se Kofola držela i v 70. letech, kdy se jí za rok vypilo neuvěřitelných 180 milionů litrů. Krušnější doba nastala po roce 1989, kdy lidé prahli po nových a nevyzkoušených věcech, včetně nápojů, a Kofola musela soupeřit s mnoha jinými nápoji zahraničních značek. 

Návrat na výsluní  

Po období propadu, kdy Kofola také několikrát změnila majitele, až zakotvila v přístavu firmy rodiny Samarasových, se postupně v 90. letech vrací do povědomí lidí a jejich sklenic. Nabízí se v plastových lahvích několika velikostí, ve skleněných lahvích a čepuje se také ze sudů. Objevuje se tak v hostincích, hospůdkách, zahradních restauracích i v kavárnách a cukrárnách. Dříve narození si se zalíbením připomenuli její chuť a díky nové image a stylu se Kofola dostala mezi mladou generaci. 

Vaříme s rozhlasem

Tajná receptura 

Sirupárna - provoz, kde se míchá sirup Kofo - Foto: Naďa Čvančarová

Sirupárna - provoz, kde se míchá sirup KofoFoto: Naďa Čvančarová

Do roku 2000 zobrazovalo logo Kofoly kávové zrno, teď na něm najdete lístek lékořice. Jedná se o jedny z mála složek, které oficiálně výrobce ke složení uvádí. Sirup Kofo, který je základem nápoje, se skládá ze 14 ovocných a bylinných šťáv. Dále se přidává kofein a namísto obyčejného cukru karamel. Vše se smíchá s vodou a sytí kysličníkem uhličitým. Přesné složení a poměry jednotlivých komponentů nám ovšem výrobce neprozradil, i když na internetu se můžete dočíst řadu neověřených informací. 

Pravidelně se kromě originální Kofoly objevují také varianty s příchutí. Žíznivci už v minulosti mohli ochutnat Kofolu s příchutí citrusů, višní, vanilky nebo extra bylinkovou, skořicovou nebo marcipánovou. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace