Koštýř: Jde o dekoraci nebo nezbytné náčiní?

Koštýř má mnoho funkcí. Může elegantně doplňovat interiér, být zásadní pomůckou při získávání vína ze sudů nebo sloužit k servírování ve sklípku. Díky němu se z konzumace vína stává specifická událost. Víte, jak se s ním pracuje a z jak se vlastně vyrábí?

Už na starých katastrálních mapách, které se týkaly vinic, se nacházejí kresby postav, které něco jako koštýř třímají. Souviselo to s rozvojem sklářského řemesla. Když byli skláři schopni zvládnout výrobu foukaného skla, pak určitě přišli se svým požadavkem k vinaři. A koštýř slouží vinařům na celém světě, jinak totiž víno ze sudu, ať už barikového nebo velkého, dostanete jen stěží.

Moderní výroba

Pokročila i technologie, dnes se koštýře vyrábějí sice také foukáním, ale z trubic borosilikátového–simaxového skla nad propanbutanovým hořákem. Propanbutan se musí obohacovat kyslíkem, protože toto sklo se dá zpracovávat až při vysokých teplotách. Má ale tu výhodu, že brzy chladne a nepřenáší teplotu dál. Sklář tedy může klidně držet trubici v ruce a foukáním tvořit požadovaný tvar.

Železnobrodský sklář Libor Bursa tvrdí, že velmi důležitá je souhra rukou. Trubici musí nad plamenem otáčet naprosto synchronně, jinak by se deformovala nežádoucím způsobem. Je nutné, aby průměr nasávacího otvoru byl menší než otvor na konci trubice. Pro vizuální kontrolu vína po zamíchání je lepší kulovitý tvar baňky.

Koštýř může být i zahnutý

Také napojení násoskové trubice je malý zázrak, přičemž konec díla korunuje ouško – buď technické, nebo ozdobné. Pak si hotový koštýř ještě nějaký čas odpočine ve speciální peci, která srovná teploty, aby sklo nepodlehlo vnitřnímu pnutí různě nahřátých částí.

Čtěte také

Práce s koštýřem

Na první pohled to vypadá velmi jednoduše: nasunete trubici koštýře do sudu, natáhnete a ve chvíli se lahodný mok ze sudu stěhuje do skleněné baňky. Asi řada laiků už si ostudu s vyteklým vínem z koštýře uřízla. Musíte totiž znát alespoň základní fígle. Ústy musíte vytvořit stálý a dost značný podtlak, aby víno začalo stoupat. Ve chvíli, kdy je baňka plná, musíte jazykem ucpat nasávací otvor, pomalu vytáhnout trubici a okamžitě prstem uzavřít dolní otvor. Vinaři koštýř používají pro kontrolu kvality vína v sudech a ve sklípcích i k podávání vína hostům.

Ve chvíli, kdy je baňka plná, musíte jazykem ucpat nasávací otvor, pomalu vytáhnout trubici a okamžitě prstem uzavřít dolní otvor

Koštýř ve sklípku

Jak Moraváci dělí vína? Prý: dá sa, nedá sa a dá sa Pražákom. Ale i ti už dnes v mnoha případech umějí odhalit a ocenit dobré víno. A kdo by si rád nedopřál posezení ve sklípku, tam to víno opravdu výborně chutná. Pokud je dobré, neměl by být rozdíl v chuti, ať už je nalévané z láhve nebo z koštýře, ale jak Libor Bursa říká: „Když přijde vinař s koštýřem, drží ho v náručí a zrovna vám tzv. napustí sklenku, tak je to vždycky čarovné.“

Perlička na konec

Koštýř samozřejmě nemohl chybět v televizním seriálu Vinaři a právě tenhle „erbovní“ koštýř pochází z dílny železnobrodského skláře Libora Bursy. A druhá – česká – série Vinařů se natáčela v třebívlickém Zámeckém vinařství, kterému velí Tomáš Loukota. Oba dnešní vypravěči na téma koštýř.