Pochoutkový rok30. července  2017 v 10:04  

Králík na pivu a tymiánu. Slovenskou variaci českého receptu upekla Diana Kantorová

Králík na pivu a tymiánu Diany Kantorové - Foto: Martin Čuřík

Králík na pivu a tymiánu Diany KantorovéFoto: Martin Čuřík

Jak připravit šťavnatého králíka? Diana Kantorová z Prahy má jasno. Pochází ze Slovenska, kde tradiční český recept obohatili ještě o české pivo. Kuchařské finty prozradila týmu Pochoutkového roku, a tak si můžete králíka stejným způsobem také upéct.

Králík na pivu a tymiánu 

2 králíci (ideálně naporcovaní, ale lze připravovat i vcelku)
sůl
sušený nebo čerstvý tymián
4 cibule
5 stroužků česneku
500 ml piva (lze použít světlé i tmavé, záleží na naší chuti)
250 g dobře vyuzené slaniny
50 g sádla 

Postup: 

Pekáč vyložíme alobalem. 

Králíka omyjeme, osušíme, zbavíme blanek a případných vnitřností. Vetřeme do něj sůl a dáme na pekáč. Přidáme tymián. 

Slaninu nakrájíme na špalíčky a dáme na králíka i dovnitř masa. 

Na maso poklademe na tenké plátky nakrájený česnek a na plátky nakrájenou cibuli. 

Přidáme sádlo a pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 90 minut. Po prvních dvaceti minutách pečení králíka navíc podlijeme pivem. 

Podáváme například s bramborem. 

Diana Kantorová 

Přivítala nás s manželem ve svém novém bytě v Praze – Modřanech. Tým Pochoutkového roku se stal vůbec první návštěvou, a tak byl na oslavu připravený sekt, vychlazený meloun a na prostřený stůl se servíroval králík na pivu a tymiánu. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace