Královna jara. Sedmikráska chudobka vyčnívá na stole i na talíři

V jednoduché váze splní funkci příjemné jarní dekorace, jídla a nápoje elegantně doplní zdravými složkami. Sedmikráska chudobka ovládá mnoho rolí a v sortimentu jedlých květů se zaručeně neztratí.

Sedmikráska chudobka představuje jediný druh sedmikrásky, která u nás roste běžně v přírodě. Patří na seznam léčivých bylin, čemuž se nelze divit. Díky vysokému obsahu rozmanitých látek, jako jsou hořčiny, silice, sliz, minerální látky, taky inulin a další, pomáhá játrům při látkové výměně. Přidává se do koupelí při kožních chorobách nebo na obklady špatně se hojících ran, hnisavých zánětů a otoků.

Léčivka mnoha neduhů

Často se používá jako součást bylinných čajových směsí, které jsou vhodné pro léčení chorob dýchacích cest. Dobře odhleňuje a podporuje vykašlávání. Odvarem lze také kloktat nebo vyplachovat ústa při zánětech v krku nebo při zánětech dásní.

K ovocnému salátu můžete přidat pár jedlých květů

Kvítky s přibližně dvoucentimetrovými stonky se vyplatí sbírat zejména na jaře, kdy rostlina obsahuje nejvíc účinných látek. Hledejte je samozřejmě ve volné přírodě, pak jde použít sedmikrásku začerstva nebo nasušit do zásoby.

Sedmikráska v kuchyni

Jedlými květy v současnosti doplňují kvalitní restaurace pokrmy na talíři, sedmikráska přitom není výjimkou. Můžeme jejími květy ozdobit a dochutit saláty, ať už zeleninové nebo ovocné. Krásně vypadají ve džbánu s osvěžující limonádou nebo jiným nápojem. Z talíře obyčejné hrachové polévky udělá pár sedmikrásek luxusní záležitost.

Čtěte také

Šéfkuchař Lukáš Uher si ale se sedmikráskou umí vyhrát: „Sedmikrásky můžete dát do cukru nebo karamelu, můžete je rozmixovat s cukrem a získáte tak zbarvený sedmikráskový cukr. Výborné jsou dochucovací octy a oleje, které obohatíme květy sedmikrásek.“ Vyšší gastronomie může vytvářet i sedmikráskový džem nebo pyré, ale to už je poměrně pracné a tím pádem také nákladnější.

Sedmikráskový med

Spíše je to sirup, který si můžeme vyrobit i sami doma. Stačí prosypat květy cukrem a nechat vytvořit šťávu. Obvyklejší postup je stejný jako u přípravy tzv. pampeliškového medu.

Sedmikrásky oleji neublíží, naopak

1 hrníček květů sedmikrásky
½ litru vody
½ kg pískového cukru

Postup:

Hrnek květů přelijeme půl litrem vařící vody, necháme 12 hodin odstát a louhovat, pak přes čisté pláténko přecedíme, vymačkáme a tekutinu s 500 g cukru svaříme do hustší konzistence.

Užíváme po lžičkách nebo tímto sirupem sladíme čaj.

Čtěte také

Sedmikrásková tinktura

1 polévková lžíce květů sedmikrásek
1 láhev destilátu (vodky, lihu)

Postup:

Lžíci sedmikráskových květů dáme do vhodné lahvičky, zalijeme kvalitním destilátem a uzavřené necháme dva týdny louhovat.
Pro použití (ať už kloktání nebo potírání problémových míst na kůži) ředíme v poměru 10 kapek na jednu lžíci vody.

A jestli si chcete užít sedmikráskové poezie a zároveň něco udělat pro své zdraví a krásu, zaskočte ven, do pěkné přírody, najděte si trávník posetý sedmikráskami a každý den jich sedm snězte. „Je to rada našich babiček a prababiček a opravdu funguje,“ usmívá se bylinkářka Venuše Studničková.