Pochoutkový rok13. srpna  2017 v 10:04  

Krémová pórková polévka. Jemnou dobrotu z domácí zeleniny uvařila Jana Exnarová

Pórková polévka Jany Exnarové - Foto: Martin Čuřík

Pórková polévka Jany ExnarovéFoto: Martin Čuřík

V jednom domě v Havlíčkově Brodě už roky opravují kočáry a bryčky. A také tam žije Jana Exnarová, která prozradila recept na pórkovou polévku zjemněnou smetanovým sýrem. Používá na ni zeleninu výhradně z vlastní zahrádky.

Pórková polévka 

1 velký pórek
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
2 brambory
snítka petrželky
snítka libečku
750 ml kuřecího vývaru
oříšek přepuštěného másla
1 kostička smetanového sýra
sůl, pepř
bylinková sůl 

Postup: 

Pórek nakrájíme na malé kousky. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. 

V kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. Osolíme a orestujeme dosklovata minimálně pět minut. 

Přidáme vodu, vývar, nakrájené brambory a povaříme. Jakmile zelenina změkne, přidáme sýr a provaříme. 

Uvařenou polévku rozmixujeme dokrémova společně s nasekanými bylinkami. Dochutíme bylinkovou solí a pepřem. 

Jana Exnarová 

Žije v rodinném domě na kraji Havlíčkova Brodu. Její manžel opravuje už léta koňské povozy, kočárky a bryčky. Některé jeho kousky si dokonce zahrály v hollywoodských trhácích. S paní Janou jsme se nejdříve vydali na zahrádku, kde pěstuje všechnu možnou zeleninu a pak pod dohledem jejího psa vařili v kuchyni pórkovou polévku. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace