Krůtí steak s medovou omáčkou a lněnými semínky – výtečné zdravé jídlo

Dnes je velmi populární drůbeží maso. K favoritům patří i krůtí. My jsme poprosili šéfkuchařku hotelu Port u Máchova jezera – Irenu Nikodémovou, aby nám připravila něco zdravého, co nadchne i chlapy. Nabídla nám krůtí prso na medu s lněným semínkem a chilli. Je to opravdu ostrá lahůdka.

Krůtí steak s medovou omáčkou a lněnými semínky:

800 g krůtích prsou
sůl
pepř
200 g medu
8 g vývaru
8 g feferonek
120 g lněného semínka
olivový olej

Krůtí steak na grilovací pánvi

Postup:

1. Krůtí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a dáme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Na rozpálené pánvi se nám totiž maso nepřichytí. Maso otáčíme ve chvíli, kdy boky masa začnou bělat. Maso otáčíme maximálně dvakrát, protože jinak nám maso začne tvrdnout.

2. Vysoký steak necháme dojít ve vyhřáté troubě (na 170 °C). Doba záleží na tom, jak chceme mít steak propečený.

Krůtí steak na pánvi

3. Na rozpálené pánvičce s olivovým olejem si orestujeme nakrájenou feferonku, přidáme med, trochu vývaru, lněné semínko a vše promícháme a svaříme. Díky vývaru se nemusíme bát, že nám omáčka zkaramelizuje.

4. Při podávání podáváme krůtí steak politý omáčkou. Podáváme například s čočkou.


Irena Nikodémová

Šéfkuchařka hotelu Port u Máchova jezera - Irena Nikodémová

K vaření se dostala díky svým rodičům, kteří jsou oba z branže. Jako malou ji tedy brávali s sebou do restaurací, jí se tam zalíbilo a vaření ji začalo bavit. Vyučila se v Doksech a tomuto městu zůstala profesně věrné. Je šéfkuchařkou Hotelu Port u Máchova jezera.

Vaří ráda i doma, protože její manžel má rád domácí stravu. Má ráda českou kuchyni a dokáže ji vařit s lehkostí i zdravě. Suroviny bere od místních farmářů a vychovává i mladou generaci kuchařů.


Hotel Port

Hotel se nachází na břehu Máchova jezera. Postaven byl ve 30. letech minulého století. V roce 2010 byl zrekonstruován, aby byl zachován jeho funkcionalistický duch. V létě tam dokonce pořádají projížďky na parníku, kde se griluje a podává hotelové menu. K hotelu patří vlastní pláž a přístavní molo.