Letní lehká hrášková polévka s krutony od mladého vysokoškoláka Martina Škody

V létě se nám nechce jíst tolik těžké a tučné jídlo. Často sáhneme po šťavnatém ovoci, zeleninových salátech nebo lehkých polévkách. Jednu takovou se naučíme od mladého kuchaře, který už stačil i vydat svou kuchařku a dostal za ni v zahraničí cenu. Za Martinem Škodou jsme se s mikrofonem vydali do českobudějovického bytu jeho kamaráda.


Martin Škoda

Mladý zapálený zatím amatérský kuchař, který pochází ze Soběslavi, dnes žije a vaří v Českých Budějovicích a od září se chystá studovat vysokou školu v Praze. Poprvé vařil už jako dítě. Prý už v pěti letech upekl lentilkový dort a dost možná, že by u strávníků uspěl i dnes.

Vaří prý denně, do restaurací moc nechodí, aby se nezklamal. Pomáhá i kamarádovi v restaurační kuchyni. Sbírá kuchařky, hledá inspiraci a vymýšlí nové recepty.

Martin Škoda u plotny


Krémová hrášková polévka s krutony:
(ingrediance na 4 porce)

400 g hrášku (klidně mraženého), 1 malá cibule, 400 ml drůbežího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce másla, mletý bílý pepř a sůl, 2 plátky bílého chleba nebo bagety

Postup:

Ve vyšším hrnci rozehřejte dvě lžíce másla. Přidejte nasekanou cibulku a pomalu restujte, dokud se nezbaví většiny vody. Dávejte si ale pozor, ať se moc nezbarví. Poté přidejte hrášek a asi minutu restujte. Přilijte teplý vývar a počkejte, až voda začne vřít. Polévku pak už vařte asi jen minutu.

Nakonec vše rozmixujte a propasírujte skrz síto do čistého hrnce. Polévku zjemněte smetanou a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Chleba nakrájejte na kostky, na zbylém másle opečte dokřupava a dozdobte jím každou porci.