Linecké cukroví v Linci neznají, těsto ale ano

Ve většině domácností chystají hospodyňky péct cukroví. Velmi populární jsou u nás výrobky z lineckého těsta. Myslíte si, že název linecké pochází z rakouského města Linz? Omyl. Místní znají jen svůj tradiční linecký koláč. Pátrání po původu lineckého těsta připomíná skoro detektivku.

Pátrání po původu názvu linecké těsto začínáme na ulici v centru Linze. Ptáme se starší paní na jméno lineckého. Ta zná jen linecké oči. „Možná takové jméno proto, že vzniklo v Linzi. Kdo ví,“ říká elegantní dáma a vrací otázku: „Linecké těsto je něco jiného než Linecký koláč? To jsem nevěděla.“ Na náměstí je už vánoční trh a tak se jdeme zeptat do stánku s cukrářskými výrobky. Tady se sice dozvíme, že našim lineckým kolečkům se říká linecké oči, ale pořád nevím, proč je linecké těsto zrovna linecké.

Linecké oči

Linecké oči a linecký koláč

A tak míříme do informační kanceláře. Za pultem sedí tři mladé slečny a na moji otázku o původu lineckého těsta se jen nechápavě po sobě dívají. „Linecké oči jsou z křehkého těsta. My mu ale neříkáme linecké. To je asi vaše česká zvláštnost.“

Linecký koláč

Recept na Linecký koláč je nejstarším na světě. Proto je tento dort symbolem Lince, ale ne těsto. Je to opravdu záhada. Ani v nejstarší cukrárně v Linzi, kterou vede pan Fritz Rath, neví, odkud pochází název Linecký koláč. Existuje prý několik legend, ale která verze je definitivní, opravdu nikdo neví.Historie lineckého koláče, kterému tam říkají mřížkový, začíná v polovině sedmnáctého století. Tehdy si jedna bohatá hraběnka zapsala do své kuchařky hned tři recepty. Kdo je ale jejich autorem a kdo těsto nakonec pojmenoval, není známo.

Linecké těsto

Domácí příprava těsta

A s názvem linecké těsto je to podobné. V pekárnách, cukrárnách se často používá název linecké těsto. V Linci mu ale říkají křehké těsto. Kde a proč se vzalo pojmenování linecké, tam nikdo neví. Prostě to tak je. Některé zdroje uvádí, že linecké těsto má svůj prapůvod právě v lineckém koláči. Omyl. To je něco úplně jiného. Linecké těsto se dělá v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky. To je železné pravidlo, které prozradil pan Rath. Naopak těsto na linecký koláč se vyrábí v poměru jedna ku jedné.

Kolečka císařovny Sisi

Cukrárna pana Ratha zevnitř

„Na internetu najdete opravdu hodně různých receptů a tipů, jak dělat linecké kolečka, kterým v Linci říkají oči. Ale proč se používá termín linecké těsto, opravdu nikdo nezjistil,“ přiznává uznávaný cukrář a rozbaluje přede mnou ozdobnou krabičku. Uvnitř je několik koleček. „To je také křehké těsto, akorát s větším počtem dodaných vajíček.“ Tato kolečka měla ráda císařovna Sisi.

Slavná cukrárna

Do jeho stovky let staré a vyhlášené cukrárny jezdí lidé z celého světa. Právě kvůli tomuto bezprostřednímu přístupu majitele k zákazníkovi. Má hosty z Nového Zélandu, Austrálie, z Číny, Japonska. Chtějí ochutnat linecký koláč, užít si atmosféry tradiční cukrárny. Kdo chce, může si u něj v kuchyni upéct vlastní linecký koláč. Ale pozor, není z lineckého těsta, které správně vlastně není ani linecké.


Linecká kolečka:

150 g cukru moučka, 300 g studeného másla, 450 g hladké mouky, 2 drcené hřebíčky, 1 žloutek

Domácí linecké koláčky

Postup:

Všechny přísady zpracujte v těsto. Musíte postupovat rychle, máslo se hnětením nesmí zahřát, pak by se dostal tuk do mouky a to nesmí. Můžete ho nechat v chladu odležet.

Po odpočinutí rozválejte těsto na 3 až 5 milimetrů silnou placku a vykrajujte. Pečte při 160 °C asi 15 až 20 minut do kuřátkově žluté barvy. Po vychladnutí slepujte třeba šípkovou marmeládou. Recept na ni najdete také na našich stránkách.

autoři: pev , Patrik Rozehnal