Maltoše se pečou a vaří. Nevšední recept z nudlového těsta předvedla Ludmila Plíšková

Nestává se často, aby nějaké jídlo vyvedlo z míry porotu Pochoutkového roku. Recept Ludmily Plíškové ji ale jednoznačně zaskočil. Maltoše neboli plněné nudlové těsto se totiž nejdříve peče a pak vaří. Neobvyklý postup se vysvětlil v Tržku – Lukách u Litomyšle.

Ingredience
  • Na nudlové těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2–3 vejce
  • 50 ml vlažné vody
  • Na náplň:
  • 250 g anglické slaniny (případně i měkký salám, klobása…)
  • bylinkové máslo
  • hrubá krupice
  • pepř
  • sůl
  • drůbeží vývar se zeleninou

Postup

Na vál prosejeme polohrubou mouku a uděláme do ní důlek. Do něj vyklepneme vejce, přilijeme trochu vlažné vody a vypracujeme těsto. Necháme ho 15 minut odpočinout. Pak těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme obdélníkovou placku tenkou 2 mm.

Těsto potřeme omastkem z restované slaniny. Tu si připravíme tak, že masovou slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme společně s pokrájenou klobásou nebo měkkým salámem. Můžeme dochutit bylinkovým máslem a pepřem, případně trochou soli. Po vychladnutí se stane náplní nudlového těsta.

Vyválený plát nudlového těsta potřený omastkem posypeme zlehka krupicí a pak ho poklademe osmaženou slaninou s klobásou. Těsto postupně překládáme podobně jako závin.

Připravený šál závinu rozdělíme na šest kousků, které pečeme na plechu vymazaném sádlem v rozehřáté troubě na 150 stupňů po dobu 25 minut. Těsto musí zrůžovět.

Upečené maltoše (trochu ztvrdnou) dáme na 10 až 15 minut vařit do osoleného drůbežího vývaru se zeleninou.

Zatímco v troubě se upekla náplň a těsto ztvrdlo, ve vývaru těsto změkne.

Hotové maltoše podáváme s kysaným zelím.

Ludmila Plíšková a Patrik Rozehnal

Ludmila Plíšková

Vyrostla ve mlýně v Lukách, kde se ještě v polovině 80. let mlela mouka. Dnes voda z náhonu pohání malou elektrárnu, o kterou se její rodina stará. V prostorách původního mlýna se ale zachovalo takřka kompletní vybavení k mletí mouky. Recept na maltoše si do mlýna přinesla její maminka, které je dnes 101 let. Paní Plíšková by byla ráda, aby se na maltoše nezapomnělo, proto je přihlásila do soutěže.