Marie Šimková ze Lhotky u Telče si zahrála na Lady Remosku a upekla domácího králíka podle 50 let starého receptu své babičky

Za dalším soutěžním receptem se Patrik Rozehnal vydal na samý kraj Vysočiny – do Lhotky u Telče za paní Marií Šimkovou. Ta upekla na své zahradě v remosce domácího králíka naloženého v bílém víně, hořčici i rajském protlaku. Recept je jednoduchý a vynikající. Králík se podával s bramborovou kaší a hruškovým kompotem

Babiččin králík

Ingredience:

1 králík
150 ml oleje nebo sádla (je lepší)
100 ml bílého vína
100 ml vody
½ čajové lžičky pepře
1 čajová lžička sladké mleté papriky
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
2 polévkové lžíce kečupu nebo rajského protlaku
1 cibule
5 stroužků česneku
sůl dle potřeby

Postup:

Staženého králíka naporcujeme na 8 částí – oddělíme přední nohy, zadní nohy, odřízneme břišní část od hřbetu, překrojíme napůl.

Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na drobnější kousky, česnek rozmáčkneme a nakrájíme také na drobné kousky.

Marinádu na králíka umícháme v rendlíku. Víno, vodu, hořčici, kečup, papriku, pepř, cibuli a česnek společně promícháme.

Králíka rozložíme do pekáče, osolíme dle chuti a zalijeme sádlem (je ho poměrně dost) a marinádou. Necháme odležet 24 hodin v chladu.

Po té králíka dáme péct na 2 hodiny do trouby při 170 ̊C. Péct můžeme i v remosce podobnou dobu.

Podáváme s bramborovou kaší a hruškovým kompotem.

Marie Šimková

Paní Šimková nás přivítala domácí pálenkou a také špekem od tamního řezníka. Jako dezert jsme dostali čokoládový dort s třešněmi. Paní Šimková totiž pracuje v cukrárně. Recept na králíka má po své babičce a pamatuje si ho z dětství. Pak se u nich ale s chovem králíků přestalo, a tak se k receptu vrátila rodina až před lety, když obnovili králíkárnu a chov. Králík připravený podle tohoto receptu chutná celé rodině. Natáčení probíhalo venku v altánu na čerstvém vzduchu a byli jsme se podívat i na domácí živé králíky.