Marinujete žebra v medu a česneku? Vyzkoušejte si to, jsou výborná

Pokud chcete zaujmout své přátele během letního grilování, vyzkoušejte osvědčené jídlo Jaroslavy Kotykové. Do hospůdky U Kotyků chodí lidé na její hovězí žebra s medem a česnekem zdaleka, využívá ostatně masa z vlastního stáda dobytka. Zajeli jsme si na její ekofarmu do Roztoků u Jilemnice pro recept.

Hovězí žebra

masitá hovězí žebra
hovězí vývar

Postup:

Žebra uvaříme na mírném ohni přibližně čtyři hodiny v hovězím vývaru.

Po uvaření necháme žebra vychladit a připravíme si marinádu.

Žebra v marinádě namáčíme. Maso marinujeme v chladu tři až čtyři dny a poté můžeme na pánvičce grilovat.

Grilujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Pozor si musíme dát na to, aby se nám žebra nespálila. Maso všle můžeme péct i v troubě na pomalém pečení. Pečeme klidně celou noc na 80°C. Při této úpravě však žebra před podáváním dogrilujeme na pánvičce.

Medovo-česneková marináda

20 stroužků česneku
2-3 lžíce medu
2-3 lžíce plnotučné hořčice
2 dcl slunečnicového oleje
2 lžíce červené sypké papriky
zázvor dle chuti
1 malá feferonka

Postup:

Všechny ingredience vložíme do nádoby a tyčovým mixerem rozmixujeme.

Do rozmixované marinády nasekáme feferonku. Nemusíme se bát, že takto připravené marináda bude příliš ostrá, protože maso ostrost vstřebá do přijatelné míry.

Jaroslava Kotyková

Pracuje na rodinné ekofarmě U Kotyků v Rokytnici u Jilemnice. Hospůdku – sen svého manžela – otevřela v létě roku 2014. Do tajů kuchařského řemesla ji zaučoval a fandil kuchař Patrik Dočekal, který vařil ve vyhlášených pražských restauracích a vyhrál řadu soutěží. Jaroslava Kotyková nepoužívá v kuchyni žádnou chemii, vaří z vlastních zdrojů - z vyzrálého hovězího masa z ekologického chovu plemene Aberdeen Argus a ze zeleniny ze své zahrádky. Ke sporáku nikoho nepouští. Vaří sama.