Masopustní koláče Martina Barcala z Penzionu Kokořín

Masopustní veselí je většinou spojené s konzumací vepřového masa. Ale i řezníci a návštěvníci masopustu si po všech pochoutkách rádi dají něco sladkého. Bývají to koblihy nebo masopustní koláče. Recept na jedny takové nám prozradil i šéfkuchař Martin Barcal z Penzionu Kokořín ve středních Čechách.

Masopustní koláče:

mléko
droždí
hladké mouka
cukr
sůl
sádlo
máslo
med
citronová kůra

Postup:

1. Do hrníčku nalejeme vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukr a vše rozmícháme metličkou. Necháme nakynout někde v teple, ne v průvanu.

Martin Barcal a jeho masopustní koláče

2. Po nakynutí kvásek dáme do hladké mouky. Aby nám těsto dobře kynulo, je dobré mouku před použitím nechat „zteplat“ do pokojové teploty. Osolíme špetkou soli a přidáme rozpuštěné vyškvařené sádlo, díky kterému budeme mít těsto vláčné a křehké.

3. Přidáme máslo, lžičku medu, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Vše vypracujeme v těsto, které následně necháme nakynout. V průběhu kynutí je dobré těsto ještě jednou propracovat a poté nechat kynout znova. Pokud těsto kyne na teple (například na radiátoru), tak máme nakynuto do cca 40 minut. V chladnějším místě nám bude těsto kynout i více než dvě hodiny.

4. Z vykynutého těsta si uválíme váleček, odkrajujeme kousky a z nich děláme malé bochánky. Ty dáme na plech vytřený sádlem a těsto necháme na chvíli vykynout. Do bochánku vytlačíme otvor buď speciálním tlačným razítkem, ale použít můžeme i obyčejné kovové závaží obalené potravinářskou fólií. Do otvoru dáme náplň dle naší chuti a opět necháme těsto chvíli kynout. Kraje bochánku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Takto připravené koláče pečeme deset minut v rozehřáté troubě na 180 °C.

Náplně - švestková povidla, mák, tvaroh:

Švestková povidla můžeme mírně naředit rumem. Mák svaříme s mlékem. Tvaroh promícháme s rozinkami, pudinkem a žloutkem. Tvaroh nám tak získá barvu.

Masopustní koláče


Martin Barcal

Je šéfkuchařem rodinné klubové restaurace v Penzionu Kokořín ve středních Čechách. Vaří poctivě od základu. Neváhá naporcovat celého čuníka, škvařit vlastní sádlo, vyrobit domácí paštiku, upéct chleba nebo pěstovat bylinky. Veškeré suroviny v jeho kuchyni pochází z blízkých zahrad, od tamních farmářů, lovců a sběračů. Vaří regionálně, čistě a chutně.