Medvědí česnek je zázrak z lesa

Medvědí česnek - kvítky - Foto: Petr Bauer

Medvědí česnek - kvítkyFoto: Petr Bauer

Jeden z těch malých velkých zázraků přírody – bylinka, která na jaře jako jedna z prvních nabízí svou zelenou pokladnici vitamínu C, silic a dalších užitečných látek. Můžeme se dohadovat, jestli jméno získal podle toho, že lidem dodával po jaru sílu přímo medvědí, nebo ho medvědi po zimním spánku vyhledávali a ve velkém požírali, aby doplnili chybějící látky.

Česnek medvědí není příliš náročný, ale potřebuje zastíněnou polohu a vlhko. Nejlépe mu vyhovují původní lesní porosty. A těch už je u nás pramálo. Ještě poměrně hojně se vyskytuje ve zbytku lužního lesa v přírodní rezervaci Pístecký les u Budyně nad Ohří, kolem potoků v Krušných horách a samozřejmě na jižní Moravě. 

Není výslovně chráněný, ale najdete ho na tzv. červeném seznamu druhů zasluhujících zvláštní pozornost. V přírodě si tedy můžeme pár lístků utrhnout, ale nesmíme devastovat jeho stanoviště. 

Hledání podle vůně 

Medvědí česnek - Foto: Stanislava Brádlová

Medvědí česnekFoto: Stanislava Brádlová

Pokud se ho vypravíte hledat, pátrejte po trsech listů připomínajících větší konvalinky. Vůně rozemnutého listu a v době květu i lesem volně se vznášející česnekové aroma vám spolehlivě napoví, tvrdí botanik Jiří Bělohoubek z Agentury ochrany přírody v Ústí nad Labem. Což je dobře, protože konvalinka sice libě voní, ale je jedovatá, takže záměna by mohla končit nemile. 

V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek. 

Medvědím česnekem lze ochutit polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s tvarohem. Využívat můžete především list, a to v době zhruba od dubna do června, na podzim pak i cibulky. Pro originální dozdobení pokrmu poslouží i kvítek. 

Přínosem je už vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu. 

Vaříme s rozhlasem

Pěstování 

Medvědí česnek - vstup do rezervace - Foto: Stanislava Brádlová

Medvědí česnek - vstup do rezervaceFoto: Stanislava Brádlová

V přírodě se česnek medvědí vyskytuje už poměrně vzácně, jen některé lokality mají mohutná stanoviště. Naštěstí se dá i pěstovat, stačí mu jen dopřát polostín, místo pod stromy a keři, nejlépe někde na severní straně a dostatečnou vlhkost, tedy hojnější zálivku. 

Pěstovat se dá od semínka nebo použijte cibulky, obojí zasazujte do země na podzim, nejlépe několik semen nebo i cibulek do jednoho místa. Úrodu lze sklízet už na jaře, ze semínek vyraší do druhého roku. A můžete zkusit i pěstování v květináči na balkoně. 

Jako u všech bylinek má nejlepší chuť a nejvyšší účinky začerstva. Dá se sušit (nikoli na přímém slunci), mrazit nebo je možné naložit listy do oleje. U bylinkářů bývají k dispozici kapky – alkoholový roztok, který se dá snadno užívat a navíc nevydává typický česnekový odér. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace