Pochoutkový rok11. června  2017 v 10:04  

Musí se při pečení otáčet s plechem?

Otáčet s plechem? Jednoznačná odpověď není, záleží na vaší troubě - Foto: Martin Čuřík

Otáčet s plechem? Jednoznačná odpověď není, záleží na vaší trouběFoto: Martin Čuřík

Otáčet, či neotáčet s plechem, to je oč při pečení taky běží. Jednoznačná odpověď ale neexistuje. Všechno záleží na tom, jak dobře peče trouba. Horkovzdušné většinou rozmísťují teplotu rovnoměrně na všech místech, otáčení proto není potřeba.

U horkovzdušné trouby většinou vzduch fouká jedním směrem, při přípravě například muffinů proto můžete pozorovat, jak se těsto naklání na jednu stranu. V půlce pečení se proto vyplatí plech otočit. 

Jiná situace je u starších plynových nebo elektrických trub, které kvůli svému stáří nemusí péct na 100 %. Otáčení plechu je v takových případech prakticky nutností, jinak hrozí, že některá místa nebudou dodělaná. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace