Pochoutkový rok19. listopadu  2017 v 10:04  

Naďa Konvalinková miluje kulajdu, kterou jedl i Václav Havel. Recept zvládne každý

Kulajda od Nadi Konvalinkové - Foto: Martin Čuřík

Kulajda od Nadi KonvalinkovéFoto: Martin Čuřík

Porotci soutěže Pochoutkový rok v listopadu pečlivě hodnotí a vybírají nejlepší ze 40 soutěžních receptů. Přesto si Naďa Konvalinková našla čas, aby pozvala Patrika Rozehnala domů a uvařila mu svou oblíbenou kulajdu. Je plná hub a Naďa ji vaří na sladko-kyselo.

Kulajda (na 4 porce) 

50 g sušených hub (nebo 400 g čerstvých)
1 litr vody
600 g brambor
1 lžička kmínu
1 špetka soli na brambory
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
1 hrst čerstvého kopru
2 vejce
sůl
1 lžíce kvasného octa
1 lžíce třtinového cukru 

Postup: 

Nejdříve oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pak je dáme vařit asi do ¾ litru osolené vody. Přidáme kmín a vaříme do poloměkka. 

V druhém kastrůlku uvaříme sušené houby asi ve ¼ litru vody. Vaříme doměkka. 

Po uvaření přilijeme uvařené houby i s vývarem z hub k uvařeným bramborám s vodou. Polévku následně zahustíme smetanou smíchanou s 1 lžící hladké mouky. Tuto směs si předem smícháme v hrnečku, případně přecedíme, aby do polévky nepřišly hrudky. 

Po zahuštění polévky smetanou ji provaříme aspoň 20 minut. Během vaření přidáme lžíci octa, která zabrání dalšímu měknutí brambor. Na závěr polévku dochutíme solí a lžící třtinového cukru. 

Po uvaření přidáme do polévky hrst nasekaného čerstvého kopru. Podáváme s půlkou uvařeného vejce natvrdo. 

Naďa Konvalinková 

Česká herečka, která se narodila roku 1951 v Praze, je nadšenou kuchařkou a milovnicí dobrého jídla. Měla možnost se učit od těch nejlepších, například od kolegyně a letité kamarádky Stelly Zázvorkové. Týmu Pochoutkového roku přichystala občerstvení ve formě valašských frgálů a ovocného čaje. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace