Pochoutkový rok19. března  2017 v 10:04  

Nebojte se zadělávaných vepřových jazyků. Recept prozradila 88letá Hana Auerová

Zadělávané vepřové jazyky od 88leté Hany Auerové - Foto: Martin Čuřík

Zadělávané vepřové jazyky od 88leté Hany AuerovéFoto: Martin Čuřík

Nad vepřovými jazyky mnozí ohrnují nos. Hana Auerová z Týniště nad Orlicí je ale miluje od dětství. Recept 88leté dámy, která se postup naučila od své maminky, zaslouží vaši pozornost.

Zadělávané vepřové jazyky 

3 vepřové jazyky
1 větší bobkový list
6 kuliček pepře
3 kuličky jalovce
3 kuličky nového koření
3 menší cibule
100 g másla
100 g kořenové petržele
sůl
2 polévkové lžíce hladké mouky 

Postup: 

Do velkého hrnce natočíme vodu, do které přidáme pepř, nové koření, jalovec a bobkový list a nakonec i očištěné vepřové jazyky. Když se voda vaří, tak se nesolí. 

Když jsou jazyky uvařené, předem si připravíme hlubokou mísu s ledem a ledovou vodou. Do ní pak vložíme rychle uvařené jazyky, aby se zatáhly blanky na povrchu. Potom půjdou krásně oloupat. Vývar si schováme. 

Odblaněné jazyky si uložíme stranou a připravíme si základ omáčky. V nízkém kastrolu orestujeme na másle a do zlatova nakrájenou cibuli, poté přidáme nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou kořenovou petržel (nikoli pastiňák) a orestujeme. 

Následně směs v kastrolu zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a zarestujeme. Po chvilce zalijeme trochou vývaru. Vaříme asi 15 minut, aby nebyla cítit v omáčce mouka. 

Následně kastrol sundáme z plotny, necháme směs zchladnout a ve stolním mixéru rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpátky do kastrolu, zalijeme zbytkem vývaru a přidáme na kousky nebo širší plátky nakrájené jazyky a necháme provařit. 

A mezitím si připravíme těsto na knedlíčky. 

Strouhankové knedlíky 

Pak si nasekáme čerstvou petrželku a přimícháme do knedlíkové směsi - Foto: Martin Čuřík

Pak si nasekáme čerstvou petrželku a přimícháme do knedlíkové směsiFoto: Martin Čuřík

100 g másla
2 žloutky
3 rohlíky
¼ litru mléka
snítka petrželky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
strouhanka dle potřeby
2 bílky na sníh 

Postup: 

V míse necháme povolit máslo, přidáme 2 žloutky a třeme do pěny. Aby se směs lépe třela, můžeme přidat trochu strouhanky. 

Nakrájíme 3 rohlíky na kostičky, které přidáme do utřené směsi. Přilijeme ¼ litru mléka a necháme chvíli odpočinout, aby se rohlíky napili. 

Posléze ochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. S ním šetříme, aby jeho výrazná chuť nepřebila ostatní složky. Navíc větší množství je jedovaté. 

Pak si nasekáme čerstvou petrželku a přimícháme do knedlíkové směsi. Dále zahustíme přibližně 200 g strouhanky. Množství můžeme upravit podle potřeby a obliby tuhosti knedlíků. 

Nakonec si vyšleháme sníh ze dvou bílků a tím celou směs odlehčíme. Z těsta na knedlíky vytvarujeme kuličky budoucích knedlíčků, které vložíme do vařící směsi s jazyky a uvaříme společně v jednom hrnci. Na stole si každý nabírá z hrnce svou porci. 

Hana Auerová 

Do soutěže se přihlásila dopisem a neváhala se účastnit i ve svém věku 88 let. Je to energická dáma s optimistickým pohledem na svět, i když ji život občas do života nastavil různé překážky. Vařené jazyky má ráda i uvařené s tatarskou omáčkou. Recept, který nás naučila, je starý 100 let a pochází od její maminky, která se narodila na samém začátku 20. století. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 28. května  2017 v 10:04     FotogalerieAudioVideo  rubrika: Pochoutkový rok

    Osvěžující salátová polévka. O recept na mléčnou pochoutku se podělila Hana Lečková

    Polévka z hlávkového salátu je rychlá a osvěžující. A pro Hanu Lečkovou z Kolšova představuje také vzpomínku na dětství, kdy mléčnou dobrotu dostávala na stůl nejčastěji. Tým Pochoutkového roku proto vyrazil zjistit...

     
  • 28. května  2017 v 10:04       rubrika: Pochoutkový rok

    Jak stáčet piškotovou roládu?

    Základem pěkné rolády je správně upečený korpus, který nesmí být ani příliš suchý, ani příliš měkký. Pro její stáčení se vždy vyplatí použít pečící papír. Naše babičky používaly sice utěrky, ale pečící papír je pevnější...

     
  • 28. května  2017 v 10:04     FotogalerieAudio  rubrika: Pochoutkový rok

    Hermelínový fenomén pochází ze Sedlčan

    Pokud patříte k pamětníkům, možná si vzpomenete, jak se před 60 lety v obchodech objevily první hermelíny. Tehdy v potravinách žádné chladicí vitríny nebyly. Někde dokonce téměř neznámé sýry vystavili prodavači do výlohy...

     

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace