Pochoutkový rok27. srpna  2017 v 10:04  

Nejen krásná, ale i užitečná. Levandule je voňavý zázrak ze Středomoří

Záhon levandulí - Foto: Stanislava Brádlová

Záhon levandulíFoto: Stanislava Brádlová

Co se vám vybaví, když se řekne levandule? Zvláštně fialové lány ve francouzském kraji Provence nebo voňavý prádelník prababičky? Levandule je veskrze užitečná bylina, potěší zrak, čich, a dokonce i chuť a duši.

Z původního stanoviště v západním Středomoří se levandule rozšířila po celém území mediteránu. A od 16. století je její pěstování doložené i v Čechách. Dovezli ji sem nadšení šlechtičtí cestovatelé a levandule se dobře uchytila. Můžeme ji běžně pěstovat na zahrádkách, jen při mrazech se doporučuje porost zakrýt. Jako pokojovka vám bude dělat radost jen jednu sezónu. 

Léčivka i kosmetická surovina 

Levandule je nejen krásná, ale taky užitečná. Slouží jako léčivka, osvědčila se pro své klidnící účinky do náplní relaxačních polštářků a od dob antiky se používá jako přísada uklidňujících koupelí. Masáž levandulovým olejem zažene bolest hlavy nebo zmírní revmatické trápení. 

Čtěte také: Ani v Provence neznají levandulové víno. Vymysleli ho v Mikulově

Její fialové kvítky najdeme i v čajových uklidňujících směsích. Kosmetický průmysl by za ni těžko hledal náhradu, příjemná vůně zahání šatní moly a v prádelníku našich prababiček nesměla chybět. 

Levandule v kuchyni 

V neposlední řadě levandule poslouží v kuchyni, a to nejen jako elegantní ozdoba. Podílí se na charakteristické vůni tzv. provensálského koření, může být přímo součástí pokrm. Její kvítky můžete dát třeba do palačinkového těsta, lístky vylepší chuť a aroma salátové zálivky, patří do čajových směsí a osvěžujících nápojů. 

Levandulová limonáda 

Levandulová limonáda - Foto: Stanislava Brádlová

Levandulová limonádaFoto: Stanislava Brádlová

Není divu, že do levandule se zamilovala také Ing. Simona Břečková, která na své zahradě Anette v Klapém na Litoměřicku pořádá Levandulové dny. Můžete si odnést sazenice, různé levandulové suvenýry, ozdoby a taky můžete okusit levandulové palačinky nebo sušenky a zapít je levandulovou limonádou. 

Příprava limonády není nijak složitá. V cukerném sirupu dva dny macerujete levandulové kvítky, pak přecedíte, chuť doladíte třeba citronovou šťávou. A estetickou třešinkou na této limonádě jsou kvítky levandule zamražené v kostkách ledu. Což je fígl, který můžete použít také pro jiné nápoje z jiných bylinek a jedlých květů. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace