Pochoutkový rok20. května  2018 v 10:04  

Nenáročná bylinka. Stará dobrá pažitka je plná vitamínů

Oblíbená tvarohová pomazánka posypaná pažitkou - Foto: Jitka Slezáková

Oblíbená tvarohová pomazánka posypaná pažitkouFoto: Jitka Slezáková

V poslední době se na trhu objevují různé cizokrajné byliny, přitom na zahradě si můžeme vypěstovat mnohem zdravější zeleninu. Pažitka neboli šnytlík je tradiční trvalka, kterou pěstovali naši předkové už ve středověku okolo svých domů. A věřili, že je ochrání před zlem. Dokonce se používala k věštění.

První zmínky o pažitce pocházejí z Číny, z doby 3 000 let před naším letopočtem. Pažitka pobřežní se pěstovala také v nejstarší gotické zahradě ve střední Evropě, kterou dodnes můžeme obdivovat na hradě Svojanov u Poličky. 

Pažitka nebo šnytlík 

Slovo pažitka pochází ze starého slovanského slovesa požít, tedy pažit, pažitka, což znamená hustou, krátkou trávu. Šnytlík pochází z němčiny, ze slov Schnittlauch a Schnittling. V Čechách si konkurují dvě podoby, a to šnytlík a šnytlink. Na Moravě je častější šnytlich, v západním Slezsku šnytloch, ve východním pro změnu šnytlok. 

Všechny pažitky, které najdeme v přírodě, jsou jedlé a zdravé. Liší se trochu chutí a vůní podle místa, kde je najdeme. 

Pažitka je plná vitamínů 

Pažitka se dá najít i ve volné přírodě - Foto: Jitka Slezáková

Pažitka se dá najít i ve volné příroděFoto: Jitka Slezáková

Pažitka obsahuje hodně vody a vlákniny a poměrně vysoké množství vitamínu C. „Kromě céčka tam najdeme i vitamín B, který je dobrý pro kvalitní stavbu kostí a pro pružnost a lesklost vlasů. Z množství vitamínů jmenujme hlavně vápník a fosfor," říká výživová poradkyně Jana Kolrusová. 

Pažitka obsahuje v podstatě podobné látky jako v česneku, které dělají dobře naší krvi, srdci i tlaku. 

Nejlepší je řezat pažitku ostrým nožem. Určitě je to lepší, než trhání nebo stříhání. „A pozor, česnek by se neměl seřezávat příliš, aby nevyslábl. Je lepší mít tři, čtyři keříky, a z každého uzobávat, aby zůstal při síle. A pokud chcete mít šťavnatý šnytlík, nenechte mu moc květů. Pokud ho necháte vykvést, rostlina dá veškerou svou snahu do vytvoření semen a šťavnatost bylinky se ztratí," radí zahradník František Hlubocký. Jinak jsou ale květy pažitky jedlé a ve fialovém nebo bílém zbarvení vypadají velmi efektně i jako ozdoba pokrmů. 

Jak pažitku uchovat v zimě 

Pokud si pažitku koupíme v obchodě, vydrží několik dnů v lednici v mikrotenovém sáčku nebo ještě lépe ve sklenici s vodou. K uchování šnytlíku přes zimu ho můžeme zamrazit. Ořežeme snopky bylinky a napevno je zabalíme vcelku do mikrotenu. V zimě jednoduše vyndáme jeden snopeček, zmrzlý se krájí velice dobře, a okamžitě ho zpracujeme. I v zimě umí tahle tradiční bylinka oživit například chuť polévky nebo míchaných vajíček. 

Vajíčková pomazánka se šnytlíkem 

Jednoduchá vajíčková pomazánka se šnytlíkem - Foto: Patrik Rozehnal

Jednoduchá vajíčková pomazánka se šnytlíkemFoto: Patrik Rozehnal

1 tvaroh nebo čerstvý sýr
2 vejce
1 lžička hořčice
sůl
citrónová šťáva
pažitka 

Postup: 

Do jednoho plnotučného tvarohu vmícháme dvě natvrdo uvařená a na kostičky pokrájená vejce, přidáme lžičku hořčice, zakápneme citrónovou šťávou a nakonec vmícháme hrst čerstvě nakrájeného šnytlíku. 

Vaříme s rozhlasem

Autor:  Jitka Slezáková  (SLE)
Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas