Pochoutkový rok21. ledna  2018 v 10:04  

Omýváte maso před zpracováním? Podle řezníka je to zbytečné

Mýt, nebo nemýt syrové maso? - Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal, Fotobanka Pixabay

Mýt, nebo nemýt syrové maso?Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal, Fotobanka Pixabay

Názory, jestli oplachovat, nebo neoplachovat syrové maso, se liší. Řezník František Kšána se přiklání k tomu, že není potřeba maso omývat, pokud to díky následné úpravě recept nevyžaduje. Všechny choroboplodné zárodky se totiž zničí při tepelném zpracování. Jaká je ale situace u tataráku?

Maso neomývejte ani v případě přípravy tatarského bifteku. Vždy ale musíte kupovat maso čerstvé nebo kontrolovaně stařené, s pěknou barvou. Maso musí svítit. Potom ho není nutné oplachovat. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace