Osvěžte se melounovým sorbetem s mátou. Zmrzlinu si mohou dát i alergici

S vlnami veder se příjemně bojuje se zmrzlinou v ruce, doporučujeme proto vyzkoušet melounový sorbet s mátou. Je to výtečná zmrzlina vhodná i pro alergiky na laktózu nebo lepek. Obsahuje totiž jen ovoce, cukr, vodu a citron. Recept na skvělou pochoutku nám ukázali ve známé pražské zmrzlinárně Angelato. Vyrábí ji jen z nejlepších suroviny.

Melounový sorbet s mátou

500 g žlutého melounu
10 dkg cukru
1 dcl vody
1 citron
malý svazek čerstvé máty

Postup:

V kastrolu smícháme cukr s vodou, přivedeme k varu a povaříme. Pokud použijeme cukr krystal nebo krupice, tak by nám ve výsledku neměly v tekutině zůstat krystalky. Uvařený sirup necháme vychladnout.

Vše se smíchá dohromady

Meloun rozkrojíme a vybereme dužinu, se kterou budeme dále pracovat. Tu nakrájíme na kousky, zbavíme jader a vložíme do mixéru.

Připravený sirup přilijeme do mixéru k melounu. Přidáme šťávu z čerstvého citronu, lístky z čerstvé máty a promixujeme.

Rozmixovanou směs dáme zchladit do lednice. Následně přelijeme do nádoby, ve které zmrzlinu dáme do mrazáku. V mrazáku necháme přibližně dvě hodiny. V průběhu mrazení zmrzlinu na chvíli vyndáme z mrazáku a vidličkou našleháme. Stejně tak můžeme zmrzlinu nechat zmrazit v domácím zmrzlinovači.

Rozmixovaná směs

Před podáváním doporučujeme zmrzlinu nechat přibližně 15 minut „rozmrazit“.

Podávat můžeme nejen jako dezert, ale také třeba s najemno nakrájenými plátky parmské šunky a sklenicí suchého bílého vína.

Biljana Kebakoska a Zlatko Kebakoski

Manželé, kteří si z Balkánu přivezli radost z dobrého jídla. Biljana původně pracovala jako novinářka, Zlatko je vystudovaný ekonom. Spojila je láska ke zmrzlině a tu teď dělají pro radost svou i svých zákazníků. Zakládají si na kvalitě, fantazii a hlavně na lásce, se kterou zmrzliny a sorbety připravují. Denně připraví až 20 druhů zmrzliny a jejich skladba odpovídá sezónně dostupnému ovoci. Nabízí tak třeba makovou, kokosovou, čokoládovou se solí, vanilkovou, skořicovou apod. Mezi sorbety vede mangový, citronový, melounový nebo okurkový.

Biljana Kebakoska a Zlatko Kebakoski při práci