Ovoce můžete hledat podle mapy. Je zdarma a láká milovníky starých sadů

Kdo nemá zahrádku, chodí standardně pro ovoce do supermarketu. Přes internet se ovšem lze pohodlně dostat na mapu s ovocnými stromy v okolí. Jestli na nich plody najdete, nebo jestli na vás při sběru nepřiběhne hlídač s holí, provozovatelé negarantují. Buďte ale shovívaví, o projekt se starají ve svém volném čase.

Zastavit na krajnici a utrhnout si pár jablek není problém. Kdo by se ale rozhodl, že si bude takto přivydělávat, může se dostat do sporu například se silničáři, kteří mají aleje podél silnic ve správě. Pokud někdo chce ovoce od silnice sbírat ve velkém, musí podle silničáře Jana Míky zaplatit. A to předem na příslušném cestmistrovství zhruba korunu za kilo. Je to stejná suma, jakou nabízí výkupny ovoce.

Čtěte také

Pokud si ovoce od silnice pořádně umyjete, žádná zákeřná zdravotní rizika nehrozí. Auta dávno jezdí na bezolovnatý benzín, takže olovo už v ovocí roky není. A škodliviny vzniklé při spalování nafty odstraníte důkladným omytím.

Internetová mapa

Portál na-ovoce.cz vznikl podle německého vzoru. Aktuálně má kolem 2 000 registrovaných uživatelů, kteří zadávají do databáze ovocné stromy, keře i byliny, jejichž plodiny mohou potěšit ostatní. „I když lidé odklikli etický kodex, podle kterého by měli zadávat jen volně přístupné stromy, jako provozovatelé nemůžeme za informace nijak ručit,“ říká František Marčík. Ověřování není v silách provozovatelů.

Auta dávno jezdí na bezolovnatý benzín, takže olovo už v ovocí roky není

Do budoucna ale uvažují o zřízení vlastních sadů, případně o propojování dobrovolníků s těmi, kdo sad mají a práce je už vysiluje.

autor: pek