Pěstujte si vlastní kopřivy a naučte se jednoduchou kopřivovou polévku plnou síly

Zní to skoro neuvěřitelně, ale kopřivová polévka není jen jarní záležitost. Přesvědčila nás o tom zapálená kuchařka Jaroslava Kotyková z Ekofarmy U Kotyků v Roztokách u Jilemnice v Libereckém kraji. Dělá především hovězí recepty, protože s manželem chovají dobytek, ale miluje i tuto polévku.

Kopřivová polévka z kopřiv trhaných pod stodolou:

4 velké cibule
2 stroužky česneku
1 kgbrambor
špetka curry
trochu smetany
sůl
olivový olej
oříšek másla
kopřivy

Polévkový základ se restuje na pánvi

Postup:

1. Kopřivy netrhejte u silnice. Do polévky se hodí jen ty mladší nebo horní mladé lístečky. Když kopřivy otrháte, tak vám do 14 dní zase obrostou, máte tím pádem stálý přísun kopřiv až do podzimu. Jaroslava Kotyková je takto pěstuje.

2. Kopřivy je po natrhání třeba namočit do slané vody, abychom se tak zbavili nechtěných mušek, pavoučků a dalších živočichů. Z kopřiv vyplavou. Pak kopřivy můžete spařit horkou vodou a nakonec rozmixovat tyčovým mixérem. Do polévky se vkládají až na konci.


Bylinkářský tip
Podle bylinkářek ale stačí pouze nasekat nebo rozmixovat, tím porušíme jemné trny na listech a stoncích, vyteče těkavá pálivá látka a kopřivy už pálit nebudou.

3. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na hrubé kousky, protože vše budeme nakonec stejně mixovat. Na plátky pokrájíme i česnek.

4. Na pánvičce si rozpálíme máslo s trochou oleje, aby se máslo nepřipalovalo a do sklovata na něm osmahneme cibuli i s česnekem. Ty kousky cibule, které se nám přichytí a zhnědnou, vařečkou opatrně vyndáme. Při mixování polévky by nám udělaly nevzhledné tečky. V závěru přidáme špetku curry.

5. Vedle si mezitím uvaříme brambory v osolené vodě, ale bez kmínu. Po uvaření k bramborám i do vody, ve které se vařily, přidáme osmahnutou cibuli s česnekem a následně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Směs jsme přisypali do vody s brambory

6. Pro zjemnění můžeme do vymixované polévky přidat trochu smetany.

7. Před podáváním smícháme polévku s rozmixovanými kopřivami. Zelená kopřivová kašička obarví polévku. Dále už nevaříme, aby kopřivy neztratily nic ze své vitamínové síly. Pár snítek kopřiv můžeme přidat na ozdobu na kopeček šlehačky navrch polévky.


Jaroslava Kotyková

Pracuje na rodinné ekofarmě U Kotyků v Rokytnici u Jilemnice. Hospůdku – sen svého manžela – otevřela v létě roku 2014. Do tajů kuchařského řemesla ji zaučoval a fandil kuchař Patrik Dočekal, který vařil ve vyhlášených pražských restauracích a vyhrál řadu soutěží. Jaroslava Kotyková nepoužívá v kuchyni žádnou chemii, vaří z vlastních zdrojů - z vyzrálého hovězího masa z ekologického chovu plemene Aberdeen Argus a ze zeleniny ze své zahrádky. Ke sporáku nikoho nepouští. Vaří sama.

Polévku rozmixujeme