Pizzu Margherita pojmenovali po italské královně, na její počest

Bezesporu nejslavnější pizzou je Margherita. O jejím vzniku se vypráví zajímavá historka...

Italský král Umberto I. přijel v roce 1899 do Neapole v doprovodu své manželky, královny Margherity na dovolenou. Nechali si zavolat toho nejlepšího pizzaře - Raffaele Esposita, aby jim připravil ty nejvybranější speciality - pizzy.

Pizzař připravil menu, které obsahovalo tři druhy: pizzu s vepřovým sádlem, sýrem a bazalkou, pizzu s česnekem, olivovým olejem a rajčaty a pizzu s mozarellou, bazalkou a rajčaty (v barvách italské vlajky) .

Červenou barvu dodala rajčata, bílou sýr mozzarella, zelenou lístky bazalky. Právě ta třetí pizza zachutnala královskému páru nejvíc. Královna proto nařídila poslat pekaři děkovný dopis. Ten dodnes visí na stěně pizzerie, kde tehdy Esposito pracoval. Na důkaz díků pojmenoval Esposito svoji Pizzu Margherita.

Věděli byste, jak pizzař docílí kruhové tvaru pizzy?

Otazník

a) Tím, že těsto roztočí ve vzduchu
b) Tím, že ho vytlačuje kruhovou formou

Jestli sázíte na áčko, tedy roztáčení ve vzduchu – napište nám SMS ve tvaru POCHOUTKY A a pošlete se svým jménem a plnou adresou na číslo 907 77 04.

Komu se více zamlouvá druhá odpověď – tedy, že pizzař tvaruje pizzu vytlačováním kruhovou formou, napíše POCHOUTKY B a pošle se všemi údaji na stejné číslo 907 77 04.

Čas na odeslání máte až do úterní půlnoci (18. března) a hrajeme o velkou knihu o potravinách, přísadách a jídlech – Bibli šéfkuchaře.