Pochoutka k pivu. Pikantní nakládané sýry si zamilujete

Občas má člověk chuť na pivo a sem tam si k němu chce něco malého zakousnout. Zkuste si někdy dopředu naložit tři druhy sýra podle receptu Ladislavy Kašparové z restaurace Kozlovna - U Plechandy v Písku. Jde o rodinný recept, který je tak dobrý, že ho dělá ve velkém pro hosty podniku.

Pikantní nakládané sýry

250 g hermelínu
250 g balkánského sýra
250 g blaťáckého zlata
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 velká cibule
palice česneku
sušená červená pálivá paprika
chilli koření
slunečnicový olej na zalití

Postup:

Všechny druhy sýra si nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Podle naší chuti lze použít i jiné sýry, případně naložit jen jeden druh. Dochutíme novým kořením, bobkovým listem, červenou paprikou a chilli.

Důležité je vše dobře promíchat

Přidáme na plátky (půlkolečka) nakrájenou cibuli, nahrubo nadrcený česnek (lehce v mixéru – nestrouháme ani nepasírujeme) a vše promícháme. Připravený sýr dáme do skleniček nebo vakuovacích sáčků.

Do skleniček můžeme ingredience také vrstvit. Na dno dáme bobkový list a nové koření, poté přijde vrstva nakrájeného sýra prosypaného chilli kořením a paprikou, následně vrstva cibule a česneku. Pokračujeme vrstvou nakrájeného sýra prosypaného chilli kořením a paprikou a znovu vrstva cibule a česneku. Takto vrstvený sýr bude ve skleničce i hezky vypadat.

Na závěr obsah sklenice zalijeme slunečnicovým olejem, který vše zakonzervuje. Sklenice uzavřeme a dáme do chladu dva až tři dny odležet. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetkou.

Kozlovna - U Plechandy

Písecká restaurace se opírá o tradici českého pivovarnictví a tradiční českou kuchyni s recepturami od našich předků. Z restaurace je vidět na jeden z nejstarších kamenných mostů v Evropě, který pochází z 13. století, historické hradby královského města a Sladovnu. Název U Plechandy odkazuje na legendární hospodu, která dříve stávala na nedalekém břehu zlatonosné Otavy a po mnoho let byla součástí každodenního života píseckých obyvatel.