Pod Kozákovem se dařilo švestkám. Nejlepší plody se rodily před 100 lety

Švestka, kadlátka nebo trnka, na Slezsku pro změnu slivka. Jeden z nejběžnějších ovocných stromů se pěstoval a pěstuje i pod Kozákovem v Českém ráji, kde z plodů vyrábí různorodé pokrmy, omáčky nebo mošty.

Plody švestky se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované. A snad každá kuchařka z nich vyrábí například oblíbená povidla. Plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich po zkvašení destilací vyrábí slivovice.

Nejlepší švestky na našem území pochází pravděpodobně z jižní Moravy, najdeme je ve Vizovických vrších a v Čechách v Železných horách. Ovšem i severovýchodní Čechy patřily ještě na začátku 20. století k oblastem, kde se švestkám hodně dařilo. Za časů našich babiček byly populární nejenom tekuté, ale hlavně sušené. Používaly se na pečené maso, omáčky nebo namočené a rozemleté jako nádivka do koláčů.

Čtěte také

Bohužel existují různé virové choroby, hlavně s názvem Šárka, která je pro švestky typická. Způsobuje deformaci a opadávání listů a plodů.

Ze švestek se dá doslova kouzlit. Taková Slívonka z Podkozákova byla oblíbenou omáčkou tamních kuchařek. Připravte si ji také.

Slívonka

1 litr vody
250 g sušených švestek
4 lžíce hladké mouky
trochu smetany nebo mléka
cukr dle chuti

Hermelín přelitý švestkovou omáčkou

Postup:

V jednom litru vody povaříme čtvrt kila sušených švestek, zahustíme hladkou moukou se smetanou nebo mlékem. Dle chuti přisladíme a povaříme.

Omáčka je vhodná na bramborové placky, knedlíky nebo brambory nasladko.

autor: David Hamr