Pochoutkový rok15. dubna  2018 v 10:04  

Postní kapr spojuje chuť pečené ryby s rybí polévkou. Recept odhalila Andrea Baranová

Postní kapr se zeleninou od Andrey Baranové - Foto: Martin Čuřík

Postní kapr se zeleninou od Andrey BaranovéFoto: Martin Čuřík

Jestli máte rádi pečeného kapra a zároveň rybí polévku, recept Andrey Baranové ze Starých Čívic je přímo pro vás. Kapr se plní zeleninovou nádivkou a peče se vcelku s máslem, čímž získá neopakovatelnou chuť. V době našich babiček byl postním jídlem.

Postní kapr se zeleninou 

Ingredience na kapra: 

1 celý kapr (cca 1,5 kg)
1 lžíce soli na odstranění šlemu z kapra
1 lžíce soli
1 lžíce drceného kmínu
½ lžičky pepře
½ citronu
4 plátky másla
3 plátky citronu na ozdobu
½ l vody na podlití kapra 

Ingredience na nádivku: 

2 celé mrkve
1 petržel
1 větší cibule
1 polévková lžíce sušené petrželky
1,5 lžičky mletého pepře
1 lžíce drceného kmínu
3 stroužky česneku
1 lžička soli
50 g másla
dle chuti 7 zelených a 9 černých oliv 

Postup: 

Kapr se vykuchá. Hlava se neodstraňuje, odstraní se šupiny, opláchne se a nasolí zevnitř i zvenku. Takto kapra necháme v chladu odpočinout minimálně 30 minut, ale lépe přes noc. 

Díky soli se kapr lépe zbaví šlemu a pachuti. Po odležení stačí šlem z kapra setřít papírovou utěrkou. 

Zeleninovou nádivku si připravíme před plněním. Cibuli nakrájíme na menší kousky, abychom ji mohli zpěnit na másle. Kořenovou zeleninu a česnek nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k dozlatova zpěněné cibuli, zasypeme kořením – kmínem, pepřem, sušenou petrželkou a solí. 

Zeleninu zasmažíme do tmavozlata, necháme mírně zchladnout a přidáme vypeckované celé zelené a černé olivy (ale být nemusí). 

Kapra vytřeme z venku i zevnitř rozpůleným citronem. Z vnitřní strany maso lehce na několika místech nařízneme a rozetřeme sůl, drcený kmín a pepř. Poté naplníme nádivkou. Do oční jamky vložíme jednu černou olivu. 

Maso nespojujeme, nádivka drží sama. Kapra dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme cca 50 minut. Aby se vypekla kůrčička, zapneme buď gril nebo dopékáme cca 10 minut. Dle potřeby přilíváme vodu, aby kapr zůstal vláčný. 

Před servírováním hlavu oddělíme a opatrně porcujeme celé podkovy. Podáváme s opečenými bramborami se zakysanou smetanou a pažitkou. 

Andrea Baranová 

Přivítala nás v domě u své sestry, protože ve své kuchyni zrovna dělala úpravy. Vaření přihlížely i dvě fenky. Paní Baranová měla radost z dárků od poroty a na vaření si hned oblékla zástěru Pochoutkového roku. Celá její rodina miluje rybí recepty, postní kapr přitom patří k nejoblíbenějším. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace