Přečtěte si příběh javornického nerezového nádobí. Figuruje v něm i Oskar Schindler

Oblíbené nerezové nádobí se dobře udržuje a vaří s ním domácí kuchaři i profesionálové. Vyrábí ho také javornická firma Kolimax, která navazuje na více než 150letou tradici. A historie v tomto případě ukrývá mnoho nečekaných zajímavostí.

„V roce 2000 jsme s kamarádem koupili starou, napůl rozpadlou továrnu, kde se před tím dlouho vyrábělo nádobí z nerez oceli. Investice to byla na první pohled značně pochybná. Rozpadlé budovy, střechy, do kterých zatéká, stroje staré několik desítek let. Pustili jsme se do práce,“ vzpomíná jednatel společnosti Kolimax v Javorníku Roman Kopřiva. Na sever Moravy se výroba nerezového nádobí přestěhovala počátkem 80. let 20. století z Brna.

Z historie

Historie ale sahá ještě daleko hlouběji, do roku 1870. Je spojena se jmény bratří Ignaze a Rudolfa Gottliebových, Wilhelma Brauchbara a firmou s názvem Brněnská továrna na smaltové a plechové zboží Brauchbar a Gottlieb. Na půdě nalezené fotografie a písemnosti zaujaly Romana Kopřivu natolik, že začal pátrat i v archivech. A narazil na jméno německého továrníka Oskara Schindlera, který ve své krakovské továrně na smaltované zboží zaměstnával vězněné Židy.

„Když se ke Krakovu přiblížila Rudá armáda, měli být všichni vězni převezeni do koncentračního tábora v Osvětimi. Oskar Schindler sepsal seznam 1100 Židů, kteří místo do Osvětimi odjeli do tábora v Brněnci u Svitav, kde měli pokračovat v práci. Tímto z nich Schindler zachránil velkou část. Jaké bylo mé překvapení, když jsem najednou v ruce držel originální dopis vlastnoručně podepsaný Oskarem Schindlerem ze dne 13. března 1945, ve kterém zdvořile žádá ředitele firmy J. Ottahal a syn, a. s., z Olomouce (která v roce 1939 brněnskou firmu převzala), Dr. Hanse Eichhoffa o pomoc při obnově provozu továrny v Brněnci.“

Originál dopisu Oskara Schindlera

Výroba

První nerezový materiál se pojí se jménem francouzského metalurga Pierra Berthiera a s rokem 1821. Postupně se nerez rozšířil do mnoha odvětví a jeho kvality se uplatnily i v kuchyni při výrobě nádobí. Dnes se nerezové nádobí obecně považuje za nejlepší, a to jak v domácí kuchyni, tak v profesionální gastronomii. Hodí se na všechny druhy sporáků – plynové, elektrické, indukční i sklokeramické.

Rady a tipy na údržbu

Všechny nerezové výrobky můžete běžně umývat v myčce, s výjimkou poklice tlakového hrnce. Pokud chcete zachovat lesklý vzhled hrnců, použijte speciální přípravky na údržbu leštěných ploch. Na čištění vnitřních broušených ploch lze použít přípravky na bázi písku i drátěnku, která sice povrch zmatní, ale jinak funkčně nenaruší. Připečené pokrmy uvnitř nádoby nejlépe odstraníte, když je necháte delší dobu odmočit (i několik dní) a poté odstraníte pomocí běžného čisticího prostředku.

Výroba nerezového nádobí

Hrnce a pánve s nepřilnavou teflonovou nebo keramickou vrstvou nejlépe očistíte suchým ubrouskem, případně navlhčenou houbou.

autor: av