Předvánoční Krakov potěší. Hlavně gurmány

Vánoční trhy v Krakově patří k těm nejvyhlášenějším ve střední Evropě. Už tradičně na ně míří každý rok touto dobou desetitisíce lidí nejen z Polska a sousedních zemí. Mají dlouhou historii a nabízejí toho mnoho i pro mlsné jazyky.

Historické centrum Krakova ožívalo trhovci před Vánoci od nepaměti. Nebo přinejmenším od roku 1257, kdy získalo podhradí královského sídla Wawelu městská práva a tedy i právo tržní. V moderní a organizované podobě, jak je známe dnes, mají zdejší trhy kořeny v období mezi dvěma světovými válkami. S krátkou přestávkou v padesátých letech přečkaly i komunismus. A dnes jsou chloubou tohoto polského regionu.

Vánoční speciality

Pirohy jdou v Krakově na odbyt

Mezi desítkami stánků se mísí turisté z mnoha zemí. Spíš než keramika, dřevěné hračky nebo vánoční ozdoby, je ale viditelně lákají místní kulinářské speciality. A není divu, k mání je tady mnoho typicky polských dobrot. Tak třeba grilovaná kačenka nebo husička, ale hlavně bigos. A ten stojí za pozornost, protože jestli mají Poláci nějaké národní jídlo, je jím právě bigos.

Bigos – slavná pochoutka

Traduje se, že tuhle pochoutku do Polska přinesl koncem 14. století Vladislav II. Jagello. První za Jagellonců na polském trůně a zakladatel Polsko-litevského království. Nechal ho prý servírovat na lovech. Základem je kysané zelí, promísené s masem, podle chuti drůbežím nebo vepřovým, přidávají se houby a klobáska. Ale může toho být mnohem víc.

Tisíce podob bigose

Krakovské masové dobroty

Bigose je nespočet variant - regionálních nebo i rodinných. Podle osobní chuti můžete přidat prakticky cokoli, trochu vína, piva nebo sušených švestek. Jedno mají ale nejrůznější druhy bigose společné: příprava by se nikdy neměla uspěchat. Obvykle trvá tak 4 hodiny, než se všechny přísady nad mírným ohněm pomalu promíchají, podusí a vzájemně obohatí chutí a vůní, které je těžké odolat.

Polské vánoční dobroty

Krakovské vánoční trhy ale zdaleka nejsou jen pro masožravce. Návštěvník si může pochutnat na nadýchaných vaflích a horských pralinkách, plněných brynzou nebo dokonce uzeným ovčím sýrem. Ale tím to zdaleka nekončí. Na Krakovském náměstí je k dostání i grilovaný ovčí sýr s brusinkami i bez nich, palačinky sladké i slané.

A jestli toho nemáte dost, můžete kulinářskou poznávací výpravu po krakovských dobrotách skončit zase masem: konkrétně šašliky, klobáskami, grilovanými vepřovými i hovězími steaky, nebo masovou kaší, obvykle pohankovou.

Krakovské sýry

Kdy vyrazit?

Vyrazit můžete i během vánočních svátků, protože trhy končí až 31. prosince. Každý cestovatel by měl ale dbát jedné rady: při plánování cesty na Krakovské vánoční trhy stojí za to do itineráře vyčlenit i čas na nějakou pořádnou procházku. To aby se lépe trávilo a všechny ty dobroty se do zvídavého gurmána bez následků vešly.

<iframe width="620" height="349" src="//www.youtube-nocookie.com/embed/2EWkdzFY86Y?rel=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
autor: vpo