Příprava svatebního dortu je často mnohem náročnější než příprava nevěsty

Dorty patří už po celá staletí ke svatebním obřadům. Často byly ale v různých formách jako koláče nebo dokonce chléb. Dnes se často svatebčané předhánějí v honosných několikapatrových dortech, někdy i s kuriózními ozdobami.

Zvyky pro nevěstu a ženicha

Svatební dort je symbolem plodnosti. Říká se, že kdo bude mít při krájení dortu ruku nahoře, ten bude mít v manželství navrch. Aby manželství vydrželo, musí nevěsta i ženich ochutnat svatební dort. Aby neměla nevěsta uplakané děti a nouzi v manželství, nesmí péct ani jinak pomáhat s pečením svatebních koláčů, dortu a cukroví.

Svatební dortové pověry

Ani svatebčané by neměli dort odmítnout, přineslo by to smůlu i snoubencům. Které družičce se ukrojený kousek ze svatebního dortu na talířku převrátí, do roka se vdá anebo zůstane sedm let neprovdána. Uchovat jednu porci ze svatebního dortu patří rovněž ke starým tradicím. Aby svazek vydržel, novomanželé si zmrazí vrchní patro svého dortu a sní si ho společně při prvním výročí.

Porce svatebního dortu pro každého z hostů

Co na dortu nemá chybět

Na tradice často pamatují i výrobci svatebních dortů - cukráři. Horní patro bývá nejvíce ozdobené, často s různými květinami nebo figurkami. Toto horní patro někdy může být i oddělené, aby se dalo uchovat. Podle tradice by si ho totiž novomanželé měli odnést jako výslužku. Jinak ale v podstatě pravidla, jak má vypadat svatební dort, neexistují. Zdobení i barevnost si určí objednávající a rozhodující je jen počet svatebních hostů - tedy počet porcí.

Dortová objednávka

Jednotlivá patra svatebního dortu mohou být oddělena

Chceme-li si objednat svatební dort, měli bychom mít představu, nejen pro kolik lidí bude, ale hlavně jaký bod programu svatebního dne bude jeho konzumace. Může jít totiž o svatební hostinu „kratší“ a dort bude podáván jako dezert po obědě.

V takovém případě budou stačit zřejmě malé porce. Krájení svatebního dortu může být ale velikou atrakcí, s fotografováním. Můžeme ho zařadit až na pozdější odpolední hodinu, kdy hostům už poněkud „slehne“ a pak si na něm nejspíš pochutnají a dají si pořádnou porci.

Dort jako dekorace

Měli bychom také vědět, zda bude dort vystaven po celou dobu hostiny, nebo ho obsluha přiveze až jako velké překvapení těsně před porcováním. Tomu pak bude podřízen výběr surovin, tak aby dort případně vydržel nápor slunce a tepla v případě zahradní slavnosti nebo může v chladu čekat na svůj okamžik slávy.

Ukázka zdobení dortu

Jedlé suroviny

Suroviny a zejména modelovací hmoty, ze kterých jsou vyrobeny nejrůznější ozdoby, musí být rozhodně jedlé. Jde o to, že na svatební hostině se často hemží i malé děti, které mají tendenci si něco potajmu uloupnout, proto vše, co na sochařském díle, které svatební dort může připomínat, je jedlé. Pravda je, že některé ozdoby jsou třeba z jedlého papíru, který chutná asi jako hostie.

Dortový design

Zdobení dortu až po mašli, ta jediná jedlá není

Příprava svatebního dortu a zejména zdobení může trvat i několik dnů. A taková výbava dortového studia připomíná doslova výtvarnou dílnu. Najdete tam štětce, fixy, vykrajovátka, skalpely, práškové i tekuté barvy, tiskárny, lepidlo, papír a dokonce airbrush na nanášení barvy na modelovací hmotu. Až na ten přístroj je vše jedlé.

Kolik pater má mít svatební dort?

Ani tady nenajdete žádné doporučení. Známy jsou kuriózní mnohopatrové svatební dorty některých celebrit. Patra ale mohou být oddělená a na patrových podnosech jsou vlastně jednotlivé dorty. Anebo jde o jeden poschoďový dort, který je třeba uvnitř vyztužen – no čím byste řekli – brčky.

Doporučení

Chystáte-li se organizovat nějakou svatbu, pak si určitě na svatební dort vyčleňte několikatisícovou částku, protože takové umělecké dílo něco stojí.