Proč se dělá křížek na mazanci?

Křížek na mazanci má nejen symbolický charakter, ale zastává také důležitou funkci při přípravě. Při pečení díky němu získává pára prostor, kudy z těsta unikat. A mazanec díky křížku také lépe kyne. Měl by se nařezávat nebo stříhat?

Obě varianty jsou možné. Ač se to nezdá, nařezávání křížku je složitější. Potřebujete na to opravdu ostrý nůž. Nakynuté těsto je hodně měkké, a tak je naříznutí komplikované. S nastřižením nebudete mít žádné potíže.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.