Pochoutkový rok26. listopadu  2017 v 10:04  

Proč se do cukroví nemusí ořechy pražit

Vždy je lepší pražit celé plody a strouhat je až po tepelné úpravě - Foto: Fotobanka Pixabay

Vždy je lepší pražit celé plody a strouhat je až po tepelné úpravěFoto: Fotobanka Pixabay

Při pečení ořechového cukroví nemusíme ořechy pražit ani zahřívat, protože k tepelnému procesu dochází automaticky během přípravy. V troubě se ořechy při pečení zahřejí, uvolní se z nich aroma, jejich intenzivní chuť a také tuky.

Pokud ale náplň nijak tepelně neupravujeme (například u krémů), měli bychom jádra vždy opražit. Ořechy můžeme třeba povařit v mléce, což nejlépe funguje u vlašských ořechů. Pokud pracujeme s lískovými nebo kokosem, opražíme plody jen na sucho na pánvi nebo v troubě při 180 stupních lehce do zlatavé barvy. Pak je necháme vychladnout a teprve potom nastrouháme. 

Vždy se vyplatí pražit celé plody a strouhat je až po tepelné úpravě. Důvod je prostý, uvolní se lépe tuky – mastnota. Oříšek je pak jemnější a náplně jsou trvanlivější, protože se tuk krásně spojí s ostatními surovinami. 

A ještě jeden tip do oříškových náplní. Přidejte k ořechům trochu medu, získáte tak vláčnější náplň. 

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace