Proč se do cukroví nemusí ořechy pražit

Při pečení ořechového cukroví nemusíme ořechy pražit ani zahřívat, protože k tepelnému procesu dochází automaticky během přípravy. V troubě se ořechy při pečení zahřejí, uvolní se z nich aroma, jejich intenzivní chuť a také tuky.

Pokud ale náplň nijak tepelně neupravujeme (například u krémů), měli bychom jádra vždy opražit. Ořechy můžeme třeba povařit v mléce, což nejlépe funguje u vlašských ořechů. Pokud pracujeme s lískovými nebo kokosem, opražíme plody jen na sucho na pánvi nebo v troubě při 180 stupních lehce do zlatavé barvy. Pak je necháme vychladnout a teprve potom nastrouháme.

Vždy se vyplatí pražit celé plody a strouhat je až po tepelné úpravě. Důvod je prostý, uvolní se lépe tuky – mastnota. Oříšek je pak jemnější a náplně jsou trvanlivější, protože se tuk krásně spojí s ostatními surovinami.

A ještě jeden tip do oříškových náplní. Přidejte k ořechům trochu medu, získáte tak vláčnější náplň.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová