Pochoutkový rok25. června  2017 v 10:04  

Proč se do kynutého těsta dává tuk až na konec?

Tuk přijde do kynutého těsta až na závěr - Foto: Martin Čuřík

Tuk přijde do kynutého těsta až na závěrFoto: Martin Čuřík

Platí pravidlo, že se do kynutého těsta nejdříve přidává kvásek spolu s tekutými surovinami. Samotný tuk patří až na konec. Víte proč?

Důvod je poměrně prostý. Mouka totiž musí nejprve rovnoměrně nasát tekuté složky, aby dobře bobtnala. Pokud by se použil nejprve tuk (olej, rozpuštěné máslo, rostlinný tuk), obalil by částečky mouky a nasáknul by se dříve než tekutina. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace