Proč se do kynutého těsta dává tuk až na konec?

Platí pravidlo, že se do kynutého těsta nejdříve přidává kvásek spolu s tekutými surovinami. Samotný tuk patří až na konec. Víte proč?

Důvod je poměrně prostý. Mouka totiž musí nejprve rovnoměrně nasát tekuté složky, aby dobře bobtnala. Pokud by se použil nejprve tuk (olej, rozpuštěné máslo, rostlinný tuk), obalil by částečky mouky a nasáknul by se dříve než tekutina.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.