Pochoutkový rok18. března  2018 v 10:04  

Proč se maso po stranách nařezává?

Všechno maso se nařezávat po krajích nemusí. Nařezávají se plátky, které mají kolem blanku - Foto: Martin Čuřík

Všechno maso se nařezávat po krajích nemusí. Nařezávají se plátky, které mají kolem blankuFoto: Martin Čuřík

Všechno maso se nařezávat po krajích nemusí. Nařezávají se plátky, které mají kolem blanku. Jedná se například o kotlety nebo roštěnky. Je to proto, aby se nekroutily při restování (po prudkém zahřátí).

Stačí dva řezy, aby se maso na pánvi nekroutilo. Celá plocha zůstane na tuku, na kterém se bude maso smažit. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace