Pštros je nebezpečný stejně jako býk. Maso má ale lepší

Při cestě romanticky zvrásněnou krajinou Moravského krasu se mezi lány s obilím a kukuřicí najednou zničehonic objeví vysoká pštrosí hlava. Ne, nejde o poutač na dětskou atrakci a do brněnské zoo je daleko. V srdci Moravského krasu, v Doubravicích nad Svitavou, už téměř 20 let funguje největší tuzemská pštrosí farma.

Za masem s certifikátem „regionální produkt Moravského krasu“ se sjíždějí lidé z celého okolí. Josef z nedalekého Blanska tam jezdí pravidelně. Pštros má podle jeho soudu nejlepší maso, jaké zná. Pštrosí maso je jemnější a chutná podobně jako hovězí. Výtečný je z něho třeba tatarský biftek. Koupit se dají i filety, sádlo a vnitřnosti.

Malá pštrosí stáda

Přestože v mnoha ohledech je chov pštrosa afrického ještě méně náročný než chov ovcí nebo koz, a maso je opravdu vynikající, tuzemský trh pštrosí maso nejspíš jen tak nezaplaví. Důvodů je několik. Vysvětluje je spolumajitel farmy Marek Kubíček: „Na rozdíl od ovcí a koz na chov pštrosů stát nijak nepřispívá. Pštrosi také špatně zvládají život ve stádech nad 30 kusů a kuřata do třech měsíců věku vyžadují značnou péči.“

Pštrosí farma

Největší pštrosí farma

Pštrosí farma Doubravice hospodaří na celkem na třinácti hektarech. S chovem pštrosů začali v roce 1996, vzorem jim byla farma v Rakousku. Mohutný pštrosí kohout váží v dospělosti kolem stopadesáti kilogramů. Měří 2,5 metrů a kopnutím zlomí deseticentimetrovou kulatinu. Podle Marka Kubíčka ale pštrosi nejsou nijak zvlášť agresivní. Přirovnává je k býkům: „Ti taky umí chovatele propíchnout rohem.“

Konzervativní ptáci

Prodejna pštrosího masa

Podle Kubíčka je důležité chodit k pštrosům ve stejném oblečení a být maximálně obezřetný. Na hnízdo se chovatelé vydávají pravidelně – berou pštrosům snesená vejce, která kvůli maximální efektivitě chovu líhnou uměle.

Cesta na jatka

Dospělé pštrosy potom chovatelé vozí na jatka. Porážejí zpravidla dvakrát týdně, celkem zhruba 300 kusů ročně. Poražené pštrosy si chovatelé sami zpracují. Většinu masa také sami prodávají. Pokud byste chtěli maso sami ochutnat, zapátrejte v okolí – pštrosí farem je u nás celkem zhruba pět, další asi 15 chovatelů chová tato zvířata pro svou potřebu.

autor: pek