Rajská zažívá renesanci. Uvařte si ji podle ověřeného receptu

Pro recept na dobrou rajčatovou omáčku jsme vyrazili za Evou Gajdošík, která navrací staré moravské recepty znovu do kuchyní. Pod ruce jsme jí koukali na zámku v Napajedlích, kde vytvořila jakousi gastronomickou laboratoř s kurzy vaření.

Rajská omáčka

600 g kořenové zeleniny (převaha mrkve)
100 g cibule
divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
malý kousek celé skořice
100 ml oleje
lžíce cukru krystal
200 g rajského protlaku
1200 ml masového vývaru
sůl, pepř
80 g másla

Nakrájené ingredience

Postup:

Na tuku orestujeme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, petržel a mrkev). Krájíme na středně velké kousky, abychom zeleninu při restování nespálili. Dáváme více mrkve, protože celer a petržel jsou aromatické zeleniny a my nechceme, aby výsledná rajská omáčka byla s příchutí celeru.

Po lehkém orestování přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření (celou skořici, bobkový list, nové koření a kuličkový černý pepř). Restujeme dál, aby základ chytl hnědou barvu. Pak přidáme i lžíci cukru, který bude karamelizovat.

Po té přichází okamžik, kdy přidáme k základu konzervovaná rajčata, případně klasický rajčatový protlak (udělá nám hezkou barvu), osolíme a zalijeme vývarem.

Čtěte také

Takto omáčku provařujeme asi 40 minut a v závěru zahustíme nastrouhaným perníkem. Když je omáčka provařená, propasírujeme ji přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Záleží na nás. Pokud zvolíme pasírování, bude omáčka chuťově plnější a bohatší. Kdo zvolí tyčový mixér, musí počítat, že omáčka zesvětlá.

Eva Gajdošíková

Pokud by byla omáčka hustší, můžeme ji ještě v závěru rozředit vývarem.

Eva Gajdošík

Tato žena je původní profesí právnička a majitelka realitní kanceláře. V roce 2008 koupila zámek Napajedla, aby ho zachránila a uchovala odkaz původního majitele J. A. Bati. Dnes září zámek krásou a je také místem, kde sídlí Moravský kulinářský institut. V něm se drží svého oblíbeného hesla: „Prostě si vaření užívejte.“ Vařit se musela naučit, ale spoustu triků a receptů odkoukala od své babičky. Ta bývala vyhlášenou kuchařkou. Naučila se od ní tak nejlepšího králíka na smetaně a další recepty. Vzorem je i její maminka, která absolvovala klasickou rodinnou školu. Školila se také u profesionálů v Austrálii a v dalších zemích světa.