Restaurace na kolech. Foodtrucky brázdí i české ulice

Párky, klobásy nebo langoše se z karavanů prodávají už desítky let. Klasické foodtrucky se u nás ale teprve rozjíždějí, přesto už mají mezi strávníky své fanoušky. V Americe historie pojízdných jídelen prý sahá až do roku 1872, kdy se dobroty prodávaly z vozu taženého koňmi.

Foodtruck vypadá jako větší dodávka, do které se vejdou dva nebo tři lidi, sporák, gril, fritézy a další nutné vybavení. Příprava se většinou dělá v zázemí profesionální kuchyně, aby se následně suroviny přemístily do chladniček v autě. Řidič poté jen přijede na místo určení, otevře a čeká na první zákazníky.

Kvalitní pokrm za dobrou cenu

V pojízdné restauraci vám připraví pokrm z kvalitních surovin za přijatelnou cenu. Běžně ji najdete přes poledne u byznys center. Jezdí na stejná stanoviště, takže ji v pondělí například zastihnete v Praze na Andělu, v úterý zase v Karlíně. Polohu auta zjistíte na webu nebo na sociálních sítích.

Ve foodtrucku je sporák, gril, fritézy, chladničky, dřez a další potřebné vybavení

„Na každé místo jezdíme jednou za týden. Nechceme tam být každý den, to by bylo příliš,“ říká Marcel Vargaeštok ze školy vaření, která se snaží každý rok na trh uvést něco nového. A jednou z jejich novinek byl i foodtruck. „Jednou týdně je tak akorát, aby se na nás lidé už těšili, ale ještě na nás nezapomněli.“ Večer a o víkendu se foodtruck přesune na kulturní a sportovní akce. Prostě tam, kde je hodně lidí, kteří mají chuť dát si něco dobrého.

Nabídka jídel na kolech

V nabídce bývá čtyři až pět teplých jídel, což by leckomu mohlo připadat jako chudé menu. Na víc ale takový foodtruck nemá kapacitu. Od každého pokrmu nabízí ale i stovky porcí.

Většina foodtrucků sází na oblíbenou tex-mex kuchyni a hamburgery. V některých také připravují steaky z tuňáka s grilovanou zeleninou nebo rib eye steaky - plátky hovězího prorostlého tukem. Jídlo servírují do misek, které si pak zájemci mohou sníst klidně pod stromem nebo si je odnést do kanceláře. Ceny se pohybují okolo 120 korun.

Čtěte také

Foodtrucky vyráží do ulic 8 až 10 měsíců v roce, podle počasí. Při velké zimě jídlo rychle vychladne, v takovém počasí se proto nejezdí. Pojízdná kuchyně může dorazit na svatbu v lukách, oslavu nebo party, přičemž jídelníček připraví podle vašich představ.

Vybavení foodtrucku

Kdo chce foodtruck provozovat, musí koupit auto, vybavit ho, zaplatit kvalitního kuchaře, doplňovat pohonné hmoty, mít zázemí pro přípravu… Ale ve srovnání s klasickou restaurací má pojízdná kuchyň ekonomickou výhodu. Nepotřebuje číšníky a nemusí se za ni platit nájem. Restaurace na kolech navíc zvládne obsloužit větší počet hostů než klasická restaurace. A když se zájemci najedí, auto nastartuje a přesune se do další lokality.

Foodtruck není výdejna hotových jídel, pokrmy se připravují přímo na místě

Pokud byste si chtěli pochutnat na jídle z restaurace na kolech, vězte, že první mezinárodní Food Truck Show se bude konat 5. března 2016 od 10 do 19 hodin na pražské smíchovské Náplavce. Ochutnáte speciality a prohlédnete si, jak jsou auta konstruována. Kromě klasických foodtrucků z různých míst Evropy uvidíte i občerstvovací tříkolky, rikši, přívěsy, obří grily nebo polní kuchyně. Pokud počasí dovolí, dojde i na přehlídku amerických veteránů.