Pochoutkový rok3. prosince  2017 v 10:04  

Rozpadají se vám vanilkové rohlíčky? Vylepšete je snadnými tipy

Pokud se vám těsto rozpadá, musíte napravit syrové těsto - Foto: Patrik Rozehnal

Pokud se vám těsto rozpadá, musíte napravit syrové těstoFoto: Patrik Rozehnal

Pokud chcete připravit vanilkové rohlíčky, které budou držet pohromadě, dejte si pozor především na kvalitu oříšků. Ať už používáte vlašské, lískové nebo mandle, nesmí být příliš vyschlé. Neměly by totiž dostatečné množství tuku a ztratily by pojivost.

Když zaděláte těsto a vidíte, že se drobí, můžete přidat buď žloutek, nebo kousek tuku, ale nikdy z těsta, které se rozpadá, nepečte! Upečení nepomůže a nebude to lepší. Musíte napravit syrové těsto a lépe ho zpracovat. 

Pokud se vám těsto nedaří, použijte formičky na vanilkové rohlíčky. Když je nebudete tvarovat ručně, může to výsledné cukroví také trochu zachránit. 

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace