Salám Vysočina měl být českým uherákem, osud tomu ale chtěl jinak

Najdou se tací, kteří budou přísahat, že Kofola je mnohem lepší než její legendární vzor Coca-Cola. Jiní nedají dopustit na Nugetu, slavnější Nutella jim přijde málo sladká. Jiný dá před zahraničními kakaovými nápoji přednost Granku, a tak se snadno dostaneme až k Vysočině. Salámu, kterému stál za vzor fenomenální uherák. Za tajemstvím salámu Vysočina jsme se vypravili do místa vzniku, do Hodic.

Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.

Hodice byly na konci šedesátých let tehdejšími řídícími orgány vybrány právě díky unikátní přírodní sušárně. Funguje už od konce 30. let, jak se dozvídáme v nejvyšším, třetím patře budovy, provoněné stovkami salámů a bukovým dřevem. Pod námi je tzv. peklo, kde se každý den po skončení směny ve speciálních vozících zapalují bukové štěpky. Přes noc je tam všude kouř, díky kterému masa a salámy získají specifickou vůni.

Tady vzniká salám Vysočina

Salám Vysočina se z Hodic rozšířil i do dalších výroben. Nejen proto se receptura vyvíjela. Jan Katina ze Svazu zpracovatelů masa by u pultu vybíral vysočinu s nejvyšším obsahem masa. Díky sušení se ze salámu ztrácí voda, pro 100 gramů salámu vysočina se používá až 145 gramů masa.

Původní receptura

Přestože se v původní receptuře počítá nejen s vepřovým, ale i s hovězím masem, dnes jsou na trhu Vysočiny, kde hovězí chybí. Je to jen otázka individuální chuti, vyhláška tuto možnost povoluje. Kritérií pro zpracování je pochopitelně víc. Běžným spotřebitelům možná stačí vědět, že když se jednou salám jmenuje Vysočina, musí jeho výrobce dodržovat patřičnou vyhlášku.

Vysočina Hodice

Závěrem dodejme, že několikrát zmiňovaná přírodní sušárna salámů, díky které bude Vysočina navždy spojená s Hodicemi, je dnes jediná v republice. Kdyby Hodice neměly přírodní sušárnu, nebyla by ani Vysočina.

autor: pek