Sladké řezy plné překvapení. Miloslava Pechalová přidává brambory do těsta i krému

„Proč se přidávají do sladkého čokoládového dezertu brambory,“ podivovala se kompletní porota soutěže Pochoutkový rok. Miloslava Pechalová z Trutnova navíc vařené a strouhané brambory zamíchává do těsta i krému. Výsledek je ale vynikající, o čemž se díky receptu můžete přesvědčit nejlépe sami.

Bramborové řezy

Ingredience na těsto:
5-7 vajec
200 g cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
250 g ve slupce uvařených brambor
70 g nastrouhaných ořechů
1 lžička kakaa
50 g strouhanky
1 lžíce rumu

Postup:

Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme.

Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr (krystal i vanilkový) a vyšleháme do pěny.

Přidáme kakao a nastrouhané ořechy. Dobře promícháme, přidáme rum a strouhanku a opět promícháme. Do těsta nakonec přidáme i nastrouhané brambory.

Plech na pečení vymastíme sádlem nebo máslem, posypeme polohrubou moukou a nalijeme těsto. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 30 minut.

Ingredience na krém:

250 g ve slupce uvařených brambor
100 g cukru moučka
50 g nastrouhaných vlašských ořechů
0,5 dcl rumu
100 g másla
čokoládová poleva a oříšky na ozdobu

Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme.

V misce si utřeme máslo s moučkovým cukrem. Přidáme nastrouhané ořechy, rum a nastrouhané brambory. Všechno dobře promícháme, aby vznikl hladký krém.

Po upečení korpusu necháme těsto vychladnout. Poté těsto rozdělíme na tři stejné části.

Těsto potřeme nejprve marmeládou, aby se krém nevpíjel do těsta, pak potřeme připraveným krémem. Na krém položíme druhou vrstvu upečeného těsta a postup opakujeme. Zbylým krémem potřeme korpus po stranách.

Na závěr moučník polijeme po všech stranách čokoládou polevou. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Miloslava Pechalová a Patrik Rozehnal

Miloslava Pechalová

Recept na bramborové řezy má paní Pechalová od svého tatínka, který jí předpis vlastnoručně napsal. Sám ho měl pravděpodobně už od své maminky, takže lze odhadnout, že je asi 80 let starý. Paní Pechalová navíc jako občerstvení připravila i další „žravou buchtu“ v podobě dortu s nápisem Pochoutkový rok, sladké pralinky tzv. šuhajdy a obloženou mísu. A také s láskou detailně zdobí velké i malé kraslice, kterých má doma desítky.

Paní Pechalová při vyhlašování výsledků soutěže na finále Pochoutkového roku nevěřila svým uším. Až kamarádka ji musela popostrčit, že musí jít na podium převzít cenu. Když ji výhru předávala Naďa Konvalinková, dojalo ji to a na její tváři se objevily i slzy. Myslela prý přitom na svého adoptivního tatínka, který ji kdysi recept, se kterým vyhrála, napsal na lístek a daroval. Miloslava Pechalová už výhru utratila za věci do kuchyně. Při návštěvě Patrika Rozehnala připravila tatarák z brambor, čokoládové pralinky a metrový koláč. A všem doporučuje účast v soutěži!