Soumrak angreštů v Čechách? Omyl, zdravé ovoce se vrací do zahrad

Angrešt je prastará ovocná dřevina, která se vyskytuje divoce po celé Evropě. Zahradníci mu říkají odborně srstka nebo také meruzalka srstka, případně meruzalka angrešt. Po revoluci ale začal mizet ze zahrad. Proč?

Za úbytek angreštu může americké padlí, houba, která nesnáší síru. Jednoduše by se dalo říct, že soumrak angreštů v Čechách zavinilo zdravější ovzduší. „Dokud se totiž spalovalo nekvalitní uhlí, do vzduchu unikal oxid siřičitý. A když zapršelo, padala na angrešty (a nejen na ně) slabá kyselina siřičitá. A jak už bylo řečeno, padlí síru nesnáší,“ vysvětluje pardubický zahradník František Hlubocký.

Angrešt znovu ožívá

V posledních letech se na trhu objevil přípravek, který padlí hubí. Stačí angrešt ošetřit postřikem dvakrát ročně. Jednou před a jednou po odkvětu. Dobře uděláte, když angrešty brzy zjara ostříháte. Houbová choroba totiž zimuje na koncových pupenech.

Lidem se přestaly líbit zahrady plné tújí a jalovců. Na české zahrady se vrací rozmanitost. „Zájem o angrešty v posledních letech opět stoupá, máme jak ty stromkové, tak keříky. Dokonce i ty speciálně vyšlechtěné proti plísním,“ říká zahradnice Petra Mauerová ze Zahradnictví v Černé za Bory.

Vynikající čeští šlechtitelé a názvy, které pohladí

Člověk si na angreštu pochutnával odedávna. Proto si sazenice přenesl domů a začal je šlechtit podobně jako jahody nebo borůvky.

Čeští pěstitelé ve šlechtění angreštů vynikají. Podařilo se vyšlechtit vynikající odrůdy, které patří mezi nejlepší na světě. I jejich názvy jsou originální. Nádherný bílý, Zlatý fík nebo Králíčkův červený. Z těchto názvů je jasné, že existují různé barevné varianty plodů. Bílé, červené, žluté neboli zlaté.

Plody plné vitamínů

Angrešt může v množství vitamínu C směle konkurovat citrónu. A dokonce ho předčí, protože obsahuje další zdravé látky.

Stromkové angrešty, rezistentní proti americkému padlí

Obsahuje vitamíny C, E, B1-B6, provitamín A, vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a poměrně hodně železa. Je výborným nenávykovým prostředkem na zácpu, posiluje a detoxikuje střeva a ledviny. I ve slupce jsou látky, které velice dobře napomáhají cévám k jejich pružnosti.

Pátráme ve starých pramenech

Prastará zahradnická učebnice z roku 1912 říká, že také Američané s oblibou jedli angrešty už na začátku 20. století. Oblíbili si želé a angreštovou marmeládu. A vyhledávali ostře kyselou chuť, na rozdíl od Čechů, kteří dávali přednost sladké a vyzrálé chuti.

Angrešt v kuchyni

Nejzdravější jsou samozřejmě syrové plody. Vynikající a zároveň čisticí je čerstvá šťáva vyrobená v domácích podmínkách. Angrešt je ale spíše známý v kompotu v kombinaci s méně výrazným ovocem. Už naše prababičky z něj vyráběly marmelády. Často se díky vysokému obsahu pektinu přidává do jiných marmelád, které nemají takovou želírovací schopnost. Například do jahodové. Některé hospodyňky si nemohou vynachválit klasickou bublaninu nebo angreštový koláč.

autor: jsl