Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte vinnou cibulačku podle šéfkuchaře Petra Dubického

Chcete o Vánocích vyzkoušet něco nového? Šáhněte po starém českém receptu na vinnou cibulačku. Když si s ní dáte na čas, odvděčí se vám příjemnou sladkokyselou chutí a tmavou barvou podobnou houbovému guláši. Správný postup vysvětlil šéfkuchař restaurace Baroque v Kuksu Petr Dubický.

Vinná cibulačka

1 až 1,5 kg cibule
bílé víno (spíše suché)
sůl
pepř
cukr
olej nebo sádlo
drůbeží nebo hovězí vývar

Postup:

Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do kastrolu, do kterého přilijeme několik polévkových lžic oleje. Restujeme na mírném plameni. Cibuli nejdřív zpěníme a následně opékáme dotmava. Pokud se cibule začne pálit, můžeme ji podlít vínem a vývarem. Tato část přípravy trvá 60 až 90 minut, během kterých cibule pustí veškerou vůni, sladkost a začne karamelizovat. Cibule se částečně také rozvaří, a tak není třeba polévku ničím dohušťovat.

Cibule se částečně rozvaří, a tak není třeba polévku ničím dohušťovat

Na závěr přidáme sůl, pepř, případně trochu cukru, provaříme a můžeme podávat.

Podáváme s bílým toustem nebo rustikální bagetou. Polévku můžeme ozdobit dokem z měkkého sýra.

Petr Dubický

Už jako malý se motal mamince v kuchyni a kuchařina pro něj později představovala jednoznačnou volbu. Své povolání miluje a stále se něčemu učí. Kuchař podle něj nesmí ustrnout. Jako šéfkuchař restaurantu Baroque v Kuksu se specializuje nejen na českou kuchyni v moderním pojetí a odlehčené formě, ale i na mezinárodní jídla. Menu sestavuje ze sezónních potravin a velkou část jeho dodavatelů tvoří regionální farmáři a pěstitelé.