Pochoutkový rok22. ledna  2017 v 10:04  

Šťavnatá klasika. Kuře s nádivkou doporučuje michelinský kuchař Pavel Pospíšil

Kuře s nádivkou - Foto: Patrik Rozehnal

Kuře s nádivkouFoto: Patrik Rozehnal

Jak upéct klasické kuře s nádivkou, aby maso zůstalo krásně šťavnaté? Recept se zajímavou omáčkou doporučil první michelinský kuchař a porotce Pavel Pospíšil. Miluje ostatně jednoduchá domácí jídla, která si pamatuje z dětství.

Kuře s nádivkou 

1 celé kuře
5 plátků toustového chleba
3 vejce
50 g másla
několik snítek plocholisté petržele
hrst hříbků (čerstvé nebo sušené)
muškátový oříšek
50 ml smetany ke šlehání
stonek řapíkatého celeru
1 cibule
1 mrkev 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Postup: 

Prsty uvolníme opatrně kůži na prsou kuřete od masa. Postupujeme od zadní části směrem k hrdlu - Foto: Patrik Rozehnal

Prsty uvolníme opatrně kůži na prsou kuřete od masa. Postupujeme od zadní části směrem k hrdluFoto: Patrik Rozehnal

Z kuřete odřízneme křidýlka, která nevyhazujeme, dáme je péct spolu s kuřetem samostatně. 

Kuře zvenku osolíme a opepříme. Chuť se tak dostane i zevnitř masa. 

Do misky vložíme na kousky nakrájenou petrželku, na kostičky nakrájené hříbky a toustový chleba. Přilijeme smetanu a vše promícháme. Necháme chvíli odležet, aby se smetana vsákla do toustového chleba. 

Přidáme vejce a promícháme. Na závěr vmícháme povolené máslo, nastrouháme muškátový oříšek, případně ještě dochutíme solí a pepřem. Do takto připravené nádivky můžeme přidat i další suroviny dle naší chuti, musíme ale dávat pozor, aby nebyly výraznější než maso samotné. 

Prsty uvolníme opatrně kůži na prsou kuřete od masa. Postupujeme od zadní části směrem k hrdlu. Do uvolněných míst následně plníme nádivku. Zbylou nádivku dáme dovnitř kuřete. 

Čtěte také: Medailonek michelinského kuchaře Pavla Pospíšila

Na závěr svážeme nohy kuřete k sobě, aby se nádivka při pečení nedostala ven. Špejlí nebo jehlicí můžeme k sobě přichytit i volnou kůži u otvoru, kterým jsme plnili vnitřek kuřete. Před pečením ještě polejeme rozpuštěným máslem. 

Pokud chceme mít na kuřeti křupavou kůrčičku, po 70 minutách pečení pekáč přikryjeme alobalem (lesklou částí ke kuřeti) - Foto: Patrik Rozehnal

Pokud chceme mít na kuřeti křupavou kůrčičku, po 70 minutách pečení pekáč přikryjeme alobalem (lesklou částí ke kuřeti)Foto: Patrik Rozehnal

Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 120 až 150 minut. Protože pečeme při nižší teplotě, nebude kuře vysušené. 

Pokud chceme mít na kuřeti křupavou kůrčičku, po 70 minutách pečení pekáč přikryjeme alobalem (lesklou částí ke kuřeti). 

Na plech můžeme kromě křidýlek přidat i celer, mrkev, případně další zeleninu. Z takto upečené zeleniny si můžeme na závěr připravit chutnou omáčku. Stačí pouze výpek se zeleninou rozmixovat. 

Upečené kuře necháme po upečení 10 až 15 minut odpočinout zabalené v alobalu (například ve vypnuté troubě) a poté rozřízneme na polovinu, aby byla vidět nádivka. Můžeme podávat. Přílohou je nádivka uvnitř kuřete. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace