Štrachanda podle lovce hub. Brambory s houbami a uzeným zapekl Dalibor Marounek

Vášnivý houbař Dalibor Marounek z Roudnice nad Labem má byt plný mykologických úlovků. A umí s nimi kouzlit v kuchyni. Pro soutěž Pochoutkový rok připravil starý recept z Domažlicka. Štrachanda představuje zapečené brambory s houbami a uzeným masem. Jsou to takové staročeské francouzské brambory.

Štrachanda

1 kg brambor
50 g sušených hub (nejlépe hřibů)
300 ml mléka
2 lžíce krupice
1 vejce
200 g uzeného masa
150 g škvarků
2 cibule
4 stroužky česneku
sůl
drcený kmín
majoránka
sádlo (husí)
strouhanka na vysypání pekáče

Postup:

Brambory uvaříme den dopředu v čisté vodě a necháme do druhého dne vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, uzené i škvarky pokrájíme také na menší kousky. Cibulku necháme na lžičce sádla zesklovatět, přidáme škvarky, poté uzené a orestujeme vše dozlatova.

Do misky rozklepneme vajíčko, přidáme mléko a krupici, promícháme. Směsí zalijeme sušené houby. Necháme cca 1 hodinu odstát, aby do sebe houby nasákly mléko a změkly.

Pekáč vymažeme husím sádlem, vysypeme strouhankou a poklademe polovinou nakrájených brambor. Na tuto vrstvu naklademe vrstvu cibule, škvarků a uzeného, kam jsme přidali i trochu namořených hub. Ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a drceným kmínem. Poklademe zbytkem brambor, okořeníme a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů zapéct na 15 minut.

Potom brambory zalijeme směsí s houbami a zapékáme do té doby, než se na povrchu začne tvořit kůrka. Můžeme podávat s nakládaným zelím.

Dalibor Marounek

Přivítal nás doma se svou fenkou a na stole připraveným houbovým pohoštěním. Ochutnali jsme hříbky zabalené ve slanině a zapečené v troubě a také nakládané uzené houby. Pan Marounek sbírá houby celý rok a také je rád fotí a zkouší houbové recepty. Už vydal i několik knih a podílel se na atlasu hub. Je členem nadšenců, kteří chodí do lesa houby fotit. Takové houbaře sdružuje skupina houbolov – fotolov.