Šumivé víno je symbol pro noblesu, oslavu i svátek

Krásných 50 milionů! Říká se, že právě tolik bublinek je v jedné láhvi šumivého vína. Když láhev otevřeme šetrným způsobem, přijdeme asi o jednu desetinu z nich. Ze „sedmičky“ nalijeme 7 nebo 8 skleniček. A tak na každého z nás vyjde okolo šesti milionů bublinek.

Největším producentem šumivých vín je Francie, kde se vyrábí nejen champagne, ale i crémant. První jmenované víno, jak my říkáme – pravé šampaňské, lze totiž vyrábět pouze v oblasti ohraničené městy Reims (Remeš), Epernay a Troyes. Z hroznů tam vypěstovaných, a ne ledajakých, musí to být tyto tři odrůdy: Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka).

Světová šumivá vína

Druhým nejslavnějším producentem šumivých vín je asi Španělsko a jejich cava. V Německu se vyrábějí sekty. Nesmíme zapomenout na italské prosecco, které se na rozdíl od ostatních šumivých vín vyrábí krátkým kvašením, několikrát ročně, a prodává se jako velmi svěží víno.

Viceprezident Asociace sommeliérů Ivo Dvořák a sommeliér Marcel Láznička

„To znamená, že bychom ho neměli dlouho skladovat, ale koupit, vychladit a vypít. Je lahodné,“ labužnicky mhouří oči mezinárodní expert v oboru vína Luboš Bárta. Kromě šumivých vín existují vína perlivá, sycená kysličníkem uhličitým.

Česká historie

Historie šumivých vín u nás se začala psát až na začátku dvacátého století. Bylo to ve Valticích, kde tenkrát hospodařila česko-francouzská společnost. Ta vlastnila technologii na výrobu šumivých vín. Ve Starém Plzenci, v současném největším výrobci sektů u nás, začala výroba až po druhé světové válce. Podnik byl totiž původně pivovarem, pak lihovarem a koželužnou. Dnes mají výrobky z Plzence evropskou úroveň.

Nákup šumivého vína

Pokud plánujete šumivé víno použít jako aperitiv, zvolte kategorii brut (má nižší obsah zbytkového cukru), k dezertům či ovoci zase demi sec (dá se říci – polosuché). Pokud se rozhodnete pro nákup ušlechtilého nápoje, z nejtradičnější oblasti ve Francii, z oblasti Champagne, budete vybírat buď non vintage - bez uvedení ročníku, které můžete vypít okamžitě. Nebo zvolíte ročníkové šampaňské. V tom případě se poraďte s odborníky, kolik let které z nich ještě archivovat.

Pokud naléváte šumivé víno tímto způsobem, zbytečně se připravíte o bublinky

Uložení šumivého vína

Jak nakupují muži a ženy? Ženy většinou vybírají sladší šumivá vína (demi sec), nebojí se experimentovat, zajímají se o novinky, ovlivní je vzhled etikety. Muži bývají konzervativní a nakupují osvědčené tradiční značky v kategorii brut. Po příchodu domů šumivé víno vložte do spodní police chladničky, kde je asi5 stupňů Celsia. To je optimální teplota pro servírování. A zároveň pro vychutnání si šumivých vín.

Správná sklenka

Uvažujete-li o skleničce, vždy by to měla být sklenka typu flétna (ne miska, jak jsme byli dřív zvyklí). Zdůrazní intenzitu perlení a nese dobře aroma směrem k hrdlu sklenky. U ročníkových šampaňských vín je možné teplotu o 2 až 3 stupně zvýšit a vychutnat si jej z burgundských balónovitých sklenek, které podtrhnou aristokratické tóny tohoto nápoje.

Sklenky před použitím vypláchněte studenou vodou, vytřepte a obloukem se vyhněte utěrce, která na skle zanechává chloupky nebo dokonce nepříjemné „kuchyňské“ pachy.

Champagne Henri de Verlaine

Otevírání lahve

Pokud je šumivé víno správně nachlazené, není otevírání nebezpečné. Odstraňte kapsli, pod ní se nachází drátěný košíček (agrafa) s očkem. Pomalu roztočte očko, přitom držte láhev za hrdlo a palcem zabezpečujte korek před vystřelením. Po uvolnění očka a agrafy, pevně uchopte korek i s agrafou a otáčením lahve korek jednoduše dostanete ven. Miřte v úhlu 45 stupňů od očí, lustrů apod. - pro jistotu.

Nalévání šumivého vína

Sklenku mírně nakloňte proti lahvi a nalévejte víno po skle, aby ve sklence docházelo k co nejmenšímu pěnění. Sklenky plňte do jedné poloviny nebo maximálně do dvou třetin. Před dalším naléváním uchovávejte víno v nádobě s ledem na stole nebo v chladničce. Vždy se vyplatí častěji nalévat svěží víno.

Číšník odstraňuje kapsli z lahve champagne Delamotte

Nedopitá lahev

Pokud byste šumivé víno nemohli dopít, nemá smysl dávat do hrdla lžičku. „Tento mýtus byl mnohokrát vědecky vyvrácený. Použijete speciální zátku na šumivá vína nebo nechte láhev v chladničce otevřenou a druhý den dopijte,“ říká viceprezident Asociace sommeliérů České republiky Ivo Dvořák.

Tvar zátky

Závěrem dvě zajímavosti. Věděli jste, že nepoužitá korková zátka nemá tvar houbičky, která na nás vyskočí z lahve šumivého vína po otevření? Na začátku je to obyčejný váleček. Ten se v lahvi upevní agrafou (drátěným košíčkem), aby nemohl ven. V lahvi je totiž tlak 5 až 6 atmosfér!

Alkoholický účinek

Zajímavost číslo dvě - vědci zkoumali, zda přijdeme rychleji do nálady po požití tichého nebo šumivého vína. A zjistili, že při stejném množství konzumace po 10, 15 i 20 minutách je obsah alkoholu v krvi téměř dvojnásobný u těch, kteří pili víno šumivé. Myslete na to při příští oslavě čehokoliv!