Trdelník pochází ze Sedmihradska. Češi pro něj nadchli celý svět

Vypadá jako velká a dutá kremrole, peče se v dlouhých pruzích a v Praze jeho aktualizovaná moderní verze vzbudila sladkou senzaci. Řeč je o trdelníku, specialitě ze Sedmihradska, které se rozkládalo na území dnešního Rumunska. A jelikož území známé jako Transylvánie kdysi dobyli Maďaři, údajně se trdelník pekl poprvé v Maďarsku.

V Maďarsku se trdelník považuje za národní symbol pod názvem Kürtős kalács (komínový koláč). V Lucembursku, kde je oblíbenou a tradiční pochoutkou na svatbách a slavnostech, mu říkají Baamkuch. Podobný zákusek pečený na otáčivém roštu najdete i ve Švédsku, Německu nebo Rakousku.

Pochoutky z dřevěného válce

Historie trdelníku ze Skalice, městečka na slovensko-moravském pomezí, se odvíjí také ze Sedmihradska. Odtud se společně s Maďary pečivo dostalo do slovenské Skalice. V současnosti má Slovensko pro Skalický trdelník registrovanou známku EU „chráněné zeměpisné označení“.

Trdelníky se pečou nad dřevěným uhlím

Trdelník vypadá jako veliká dutá kremrole bez náplně. Směs na těsto si kvůli správné receptuře někteří výrobci nechávají vozit přímo z Maďarska. Kynuté těsto se rozválí v pruzích a navíjí se na dřevěný válec, dnes se používá také kovový, což prý ale už není to pravé. Válec má průměr 8 až 10 centimetrů.

Dobrota se peče v žáru nad dřevěným uhlím. Při pečení se otáčí a potírá mlékem, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Pak se z válce opatrně stáhne, aby se neporušil tvar kremrole. Vinuté sladké pečivo se obaluje ve skořici, cukru, kakau, kokosu, směsi oříšků, záleží na konkrétním výrobci.

Původně sváteční trdelník

Správně připravený trdelník by měl být dobrý ještě po čtyřech dnech od upečení. Ohřátý v mikrovlnné troubě prý chutná jako čerstvý. Původní recept na přípravu těsta a metoda pečení se předává z generace na generaci. Kdysi se trdelník pekl jen při slavnostních příležitostech, ale dnes ho najdete prakticky na každém trhu nebo jarmarku.

Aktualizovaný turistický hit

Jelikož je dnes trdelník běžně dostupná záležitost, zmenšuje se apetit zákazníků. V Praze se ale objevil nový trend s celosvětovým dosahem. Natrefit lze totiž na inovované trdelníky plněné kopcem zmrzliny, šlehačkou a jahodami, případně i oříškovou pomazánkou. Fotky s kaloricky náročnou dobrotou zahltily sociální sítě, a tak můžeme říci, že plněný trdelník představuje pro Prahu podobný moderní trend, jakým je například pro New York cronut, kombinace croissantu s koblihou. Neobvyklé chutě si v době internetového sdílení nacházejí zákazníky extrémně rychle.

Trdelník je dole uzavřený, vyplněný čokoládou, do něj se natočí zmrzlina

Recept na domácí trdelník

Ingredience
  • 280 g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 35 g másla
  • 35 g sádla
  • 15 g cukru moučka
  • 13 g čerstvých kvasnic
  • 3 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • INGREDIENCE NA POSYP:
  • 200 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • sáček vanilkového cukru

V obchodech je k dostání souprava pro domácí pečení trdelníku. A výrobce soupravy zároveň doporučuje i tento recept na 4 kousky trdelníku.

Z kvasnic, mléka a lžičky cukru moučky připravte kvásek. Máslo a sádlo vyšlehejte se 3 vaječnými žloutky do pěny, přidejte mouku, zbylý cukr (10 g) a promíchejte. Do těsta přidejte kvásek, důkladně zpracujte a nechte 30 - 45 minut kynout.

Z vykynutého těsta připravte asi metr dlouhé válečky. Naviňte je na válcovou formu a konce založte. Rozválejte způsobem, aby se navinuté válečky spojily. Potřete máslem a nechte 15 minut kynout. Pečte 20 - 25 minut při 200 stupních. Během pečení dvakrát otočte o třetinu, jednou potřete máslem. Po dopečení opět potřete máslem a obalte v cukrové směsi se skořicí. Hotové trdelníky sejměte z formy a podávejte.