U Pinkasů. Slavná pražská hospoda, kde sedávali Masaryk, Werich nebo Hrabal

V letním seriálu o hospodách, kam chodívali slavní spisovatelé a další osobnosti vás tentokrát zavedeme do samého středu historické Prahy, kde najdete na Jungmannově náměstí 15/16 hospodu U Pinkasů. Tam se mohou pochlubit celou řádkou slavných štamgastů.

V roce 1842 se v Plzni začalo vařit pivo novou metodou. A slavilo úspěch. Doslechl se o tom i Jakub Pinkas, krejčí z Prahy. Slovo dalo slovo a Pinkasův přítel, forman Salzmann, mu rok na to, začátkem dubna, přivezl 2 vědra této dobroty. Plzeňské mu zachutnalo. Pak i jeho přátelům, kterým taky nalil. A tak Pinkas pověsil krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a založil tradici dodnes fungující hospody U Pinkasů.

Zájemců o kvalitní plzeňské pivo přibývalo a do původních prostor už se nevešli. V roce 1876 proto Pinkasovi přikoupili ještě sousední dům. Nad oroseným půllitrem tu sedávali obyčejní i méně obyčejní návštěvníci. A tak klasické pivní řeči střídaly vážné debaty společenského i národního významu. František Palacký, Pavel Josef Šafařík, František Ladislav Rieger, Josef Jungmann, T.G. Masaryk, Jan Masaryk a mnozí další chodívali k Pinkasům.

Celá jedna stěna je věnována Bohumilu Hrabalovi, který sem také chodíval

Pod taktovkou Brabců

Od roku 1882 restaurace fungovala pod taktovkou rodiny Brabců. Až do znárodnění nesl podnik název „Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů“. Pan Brabec byl uznávaným hostinským. Dlouho byl jedním z nejstarších členů Ústřední jednoty československého hostinství Hostimil, kde působil víc jak 50 let. Vařívala paní Brabcová a podle některých jejích receptů se U Pinkasů vaří dodnes.

Herečtí hosté

Že bychom neměli zapomenout na další známé osobnosti, které sem na plzeň chodívaly před námi? Nezapomeneme! V pamětní knize z třicátých a čtyřicátých let minulého století najdeme autogramy herců Zdeňka Štěpánka, Ladislava Peška nebo spisovatele Františka Langra. Do knihy pár slov napsali i pánové Voskovec, Werich a Ježek.

Fotografie slavných štamgastů

Později sem chodíval Bohumil Hrabal, vzpomínce na něj je věnovaná celá jedna stěna v části restaurace nazvané Horní sněmovna. Ta sousedí s Krejčovnou (místem, kde Jakub Pinkas vykonával svou původní živnost) a Brabcovým salonkem.

Do těchto místností, stejně jako do staročeské restaurace Doma, vyjdete po schodišti do prvního patra. Lemuje ho množství fotek místních slavných štamgastů. A proč název Doma? To je jednoduché, dříve tu býval byt majitelů – rodiny Brabcových.

Restaurace U Pinkasů stojí v centru Prahy, na Jungmannově náměstí

Vavřincova kuchyně

V pravé části přízemí, v takzvané Dolní sněmovně, zůstalo vše téměř při starém. Jako kdysi, když se tu poprvé v Praze podávalo plzeňské. V přízemí je také Vavřincova kuchyně, zasvěcená patronovi kuchařů a cukrářů, kde se podává zvýhodněné polední menu.

Zahrádka s atmosférou

Pinkasův sklep s goticko-renesančními základy je zachovaný bez výraznějších úprav. V letních měsících můžete posedět i na „zahrádce“, a ne ledajaké. Původní projekt stavby sousedícího Chrámu Panny Marie Sněžné zahrnoval, kromě vlastního kostela, ještě dostavbu severní lodi a výstavbu korunovační katedrály vedle chrámu. Požár na počátku husitských bouří plány zhatil. Dodnes tady zůstala pouze část obvodového zdiva. Volné prostranství mezi chrámem a dnešní restaurací U Pinkasů vyplňuje výše zmíněná zahrádka. Atmosféra nepopsatelná!

Gotická letní zahrada s mystickou atmosférou

Překvapivý recept

Závěrem přinášíme jeden recept od Pinkasů. Přemýšleli jsme, který vybrat – škvarková pomazánka, dršťková nebo vuřty na pivu? A věříme, že výběrem překvapíme. Rozhodli jsme se pro koláč podle receptu paní Brabcové! Ať se vám povede a chutná!


Tvarohový koláč s rybízem:

500 g červeného rybízu
500 g měkkého tvarohu
170 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
200 g hladké mouky
2 lžíce polohrubé mouky
kousek tuku na pečení (např. Hera)
150 g másla
2 vejce
1 žloutek

Rybíz

Postup:

Z hladké mouky, 100 g změklého másla, 50 g krupicového cukru a 1 žloutku zpracujeme vláčné těsto a dáme do ledničky na hodinu uležet.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Z bílků a části cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky, zbylý cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme mouku, tvaroh a nakonec lehce vmícháme sníh.

Pak těsto rozválíme do vymaštěné formy, kraje těsta necháme kousek zahnuté po okrajích formy a naplníme tvarohovou hmotou. Dáme upéct do předehřáté trouby asi na 180 stupňů. Upečený koláč posypeme červeným rybízem a bohatě posypeme vanilkovým cukrem.